Direct naar paginainhoud

Stadsverwarming vanaf begin jaren tachtig

Halverwege de jaren zeventig werd in Almere al nagedacht over duurzaamheid en energiebesparing. Bouwe van der Weide, een van de peetvaders van de stad, was in die tijd mede-auteur van een rapport over stadsverwarming. Het rapport van de werkgroep Stadsverwarming Almere (pdf) kwam in het voorjaar van 1975 uit.

Begin jaren tachtig werd in Almere Stad stadsverwarming aangelegd. Een ondergronds buizensysteem transporteert warmte naar de woningen. Woningen hebben geen eigen CV-ketel nodig en ook geen gas-aansluiting. Dat deel van Almere was dus altijd al 'van het gas af'. Koken gaat in dit deel van Almere dus altijd elektrisch. In de jaren tachtig waren de eerste bewoners lang niet altijd bekend met elektrisch koken. Om hen tegemoet te komen kregen ze volgens Bouwe van der Weide via een zogenaamde potten- en pannenregeling korting op nieuw kookgerei.

Deze foto van Ton Kastermans uit 1987 staat symbool voor de stadsverwarming en hebben we gekozen als foto van de maand in februari 2022. De foto heeft als bijschrift '10.000ste stadsverwarmingsgezin krijgt fornuis aangeboden'. Waar deze foto is genomen en wie er op staat konden we -nog- niet achterhalen. 

Hulpwarmtecentrale

Onlosmakelijk aan de stadsverwarming verbonden is de markante hulpwarmtecentrale, het witte gebouw met de schoorsteen, dat begin jaren tachtig werd gebouwd in bedrijventerrein Markerkant in Almere Stad Oost. 

Inmiddels maken zo'n 47.000 woningen in Almere gebruik van stadswarmte. Naast Almere Stad wordt stadsverwarming toegepast in Almere Poort en zijn er plannen voor stadswarmte in nieuwe wijken van Almere. De stadsverming maakt gebruik van restwarmte van de electriciteitscentrale in Diemen. Via pijpen onder het IJmeer komt het hete water aan in het rode gebouw van het Warmte Overdracht Station in Almere Poort, en wordt van daar over de stad verspreid.

Gedigitaliseerde rapporten over stadsverwarming

In de collectie van Stadsarchief Almere zijn een groot aantal gedigitaliseerde documenten en rapporten over de stadsverwarming vanaf de zeventig jaren te vinden. Bekijk bijvoorbeeld  op digitaalerfgoed.almere.nl dit dossier met documenten uit 1977 (of download het pdf), inclusief het bovengenoemde rapport van de werkgroep Stadsverwarming. Of een aantal documenten over de voorbereidingen van de stadsverwarming (of download als pdf)

Dit is de foto van de maand, een serie waarin we je meenemen door de geschiedenis van Almere.

Bekijk de andere foto's van de maand of zoek verder naar nog veel meer foto's van Almere via digitaalerfgoed.almere.nl