Direct naar paginainhoud

Triathlon van Almere

Almere is beroemd in de geschiedenis van de triathlon. In 1983 werd de eerste triathlon van Almere georganiseerd. Op zondag 12 september 2021 vindt de 38ste editie plaats. Daarom is deze foto van Jos Jongerius uit 1983 de foto van de maand, een serie waarin Stadsarchief Almere je meeneemt door de geschiedenis van Almere. Op de foto winnaar Axel Koenders bij het lopen van het derde onderdeel, de marathon.

Na Hawaï is de triathlon van Almere de oudste triathlonwedstrijd ter wereld. De eerste jaren was de start van de triathlon in Almere Haven en later op het Stadhuisplein. Sinds 2012 starten en finishen deelnemers op de Esplanade in Almere Centrum en zwemmen eerst 3,8 km door het Weerwater, fietsen 180 km op een parcours langs de buitenranden van Almere en lopen ten slotte een complete marathon van 42,195 km langs het Weerwater. De snelste tijd ooit bij de mannen is 7 uur en 50 minuten.

De eerste triathlon van 1983 is ook opgenomen in de Walk of Fame, een route door de binnenstad van Almere waarbij tegels in het trottoir die per jaar een betekenisvolle gebeurtenis, ontwikkeling of persoon belichten. Via de QR-code op de tegel is meer achtergrondinformatie te zien.

meer foto's en triathlon materiaal

De Triathlon van Almere werd van 1981 tot 2013 georganiseerd door Stichting Holland Triathlon en sindsdien door de Challenge Almere-Amsterdam. Het archief van Stichting Holland Triathlon wordt sinds 2014 bewaard door het stadsarchief, in dit overzicht (pdf) staat beschreven waaruit het archief bestaat. In onze online database is ook veel digitaal materiaal over de triatlon te vinden waaronder foto's en documenten; zoek op Triathlon (of triatlon zonder de h). Een voorbeeld is dit ingescande overzicht met o.a. brieven, subsidieaanvragen en uitnodigingen over de triatlon in 1984
 

Dit is de foto van de maand, een serie waarin we je meenemen door de geschiedenis van Almere.

Bekijk de andere foto's van de maand of zoek verder naar nog veel meer foto's van Almere via digitaalerfgoed.almere.nl