Direct naar paginainhoud
Ikoon 'Verdieping/Archief'

De Almare, fotocollectie en originele kranten

De krant die u momenteel zit te lezen, mag met recht en reden een historische uitgave worden genoemd. Immers, vandaag bent u in het bezit gekomen van het eerste nummer van De Almare, het splinternieuwe nieuwsblad van Almere”, schrijft de toenmalige hoofdredacteur Frits Huis in 1976. De Almare verschijnt tussen 1976 en 2012. Het Stadsarchief Almere bewaart alle uitgaven van De Almare en exemplaren van de andere kranten uit Almere, en heeft ook de complete fotocollectie van De Almare gedigitaliseerd.

Fotoarchief De Almare
Het Stadsarchief Almere beheert (na een schenking door uitgeverij Holland Combinatie in 2012) ook het fotoarchief van De Almare. Ruim 12.000 foto's uit De Almare (uit de periode 1984 - 2000) zijn de afgelopen jaren gedigitaliseerd èn beschreven. Een enorme klus die we dankzij de hulp van vele vrijwilligers en oud-vrijwilligers konden klaren. Op termijn zullen al deze foto's online terug te vinden zijn. Benieuwd wat nu al online staat? Ga naar digitaalerfgoed.almere.nl/ en typ Almare in het zoekveld (en switch naar afbeeldingen). Laat ons weten wat je de leukste, mooiste of belangrijkste foto vindt.


Kranten inzien? Dat kan! 
Wilt u iets opzoeken of ben u benieuwd wat er in De Almare stond? De originele kranten zijn op verzoek in te zien in het Stadsarchief, mail ons en we leggen de krant voor u klaar.

De eerste twee jaargangen van De Almare zijn ook online te lezen, het gaat om 62 edities van de krant uit 1976 en 1977 die als pdf beschikbaar via onze database op deze pagina op digitaalerfgoed.almere.nl (scroll naar de bestanden). 

Bekijk bijvoorbeeld de allereerste editie van de Almare uit maart 1976 (pdf).

 

Voorbeelden uit de fotocollectie van de De Almare

  • Dit is april 2020
  • Foto van de vriendschapspelen in Aalborg in 1991 met spandoek 'Hup Almere Holland', foto Bob Friedländer, verschenen in De Almare

    Vriendschapsspelen 1991

    Foto van de vriendschapspelen in Aalborg in 1991 met spandoek 'Hup Almere Holland', foto Bob Friedländer, verschenen in De Almare

Geschiedenis van De Almare
In maart 1976 verschijnt de eerste uitgave van maandelijkse abonnementskrant De Almare (uitgegeven door De Telegraaf). Vanaf 10 april 1987 verschijnt de abonnementskrant tweemaal per week op maandag en donderdag. Op 23 juni 1982 verschijnt de eerste uitgave van de wekelijkse huis-aan-huis-krant van De Almare. Dit is naast de abonnementskrant, waarvan een jaar later op 30 juni 1983 het laatste exemplaar verschijnt. Op 30 mei 2012 verschijnt het laatste nummer van De Almare. De Almare en de krant Almere Vandaag gaan samen verder onder de titel Almere Vandaag.