Direct naar paginainhoud

Bouwdossiers Gemeente Almere 1963 - 1998

Stadsarchief Almere beheert de bouwdossiers van Gemeente Almere uit de periode 1963 - 1998. Dit is een papieren archief dat alleen in het stadsarchief kan worden ingezien. Deze bouwdossiers zijn niet digitaal beschikbaar.

Ga je verbouwen of aanpassingen doen aan een woning en wil je een bouwdossier inzien uit deze periode? Stuur een mail naar stadsarchief@almere.nl met de straatnaam, het nummer en eventuele andere relevante informatie over het gebouw. Geef waar mogelijk aan of het bijvoorbeeld gaat om de bouwvergunning, (ver)bouwtekeningen of constructieberekeningen. We werken nog aan het doorzoekbaar maken van de bouwdossiers dus het kan zijn dat we je vragen om aanvullende informatie zodat we je aan de juiste stukken kunnen helpen.

Hoe werkt de inzage?

Zodra een aanvraag binnen komt gaat onze medewerker op zoek naar de relevante archiefstukken en laat weten wanneer je het papieren dossier kunt komen inzien. Het Stadsarchief Almere streeft er naar bouwdossiers eens per week ter inzage te leggen. In drukke perioden en gedurende de vakantie kan het iets langer duren.

De inzagelocatie is de studiezaal van Stadsarchief Almere aan de Stadhuispromenade 2 (onder de bibliotheek, tegenover het Stadhuis) in Almere Stad. Voorafgaand aan je bezoek is het goed om te weten dat, mede gezien de beperkte bezetting van het stadsarchief:

  • het niet mogelijk is een fysieke, of digitale kopie van de originele archiefstukken te verstrekken. De oude bouwdossiers zijn namelijk niet gedigitaliseerd. 
    Je kunt ter plekke wel foto's van de stukken maken, mits er geen privacygevoelige informatie op staat.
  • we geen assistentie kunnen bieden om in het bouwdossier de juiste stukken te vinden.
    Let op: Bouwdossiers bestaan vaak uit meerdere mappen met documenten en bouwtekeningen. Bouwvergunningen in Almere worden in veel gevallen niet per pand of individueel adres verstrekt. Regelmatig geldt een vergunning voor een compleet bouwblok of hele wijk. Daarnaast staan op de oude tekeningen vaak alleen bouw- en kavelnummers en meestal geen straatnaam of huisnummer omdat die indertijd nog niet bekend waren. Het kan dus voorkomen dat je meerdere mappen zult moeten doornemen om de juiste tekening of document van jouw specifieke type woning te vinden. Het is verstandig om hier in je planning rekening mee te houden. Indien mogelijk kom je samen met een expert (architect, aannemer of andere adviseur) die bouwtekeningen kan lezen en kan inschatten welke stukken relevant zijn voor de verbouwing. 

Het overgrote deel van de papieren bouwdossiers zijn openbaar en voor iedereen toegankelijk. Van een beperkt aantal panden en 'gevoelige' objecten zijn de bouwdossiers niet openbaar. Mocht dat het geval zijn zal onze medewerker je hierover informeren.

Aan het opvragen van bouwdossiers tot en met 1998 zijn momenteel geen kosten verbonden.


Bouwdossiers na 1998

Wil je inzage in een bouwdossier nĂ¡ 1998? Die dossiers worden niet beheerd door Stadsarchief Almere maar door de afdeling Vergunningen, Toezicht & Handhaving (VTH). Volg in dat geval de instructies op de gemeentelijke pagina inzage bouwarchief

 

Overdracht bouwdossiers naar Stadsarchief Almere

Lees het nieuwsbericht uit mei 2022 over de overdracht van de bouwarchieven 1963 - 1993, en het bericht uit januari 2024 over de overdracht van de bouwarchieven 1994 - 1998 van de afdeling Vergunningen, Toezicht & Handhaving naar Stadsarchief Almere.