Direct naar paginainhoud

Naast deze website (stadsarchief.almere.nl) beheert het Stadsarchief Almere ook een database met een zoekportaal: Digitaal Erfgoed Almere.

Digitaal zoekportaal


In deze database is een schat aan informatie te vinden voor iedereen die ge├»nteresseerd is in de Almeerse geschiedenis. De database van het Stadsarchief bevat onder andere de ingescande originele archiefstukken uit het oude beleidsarchief van de gemeente Almere (1976 tot en met 1994) en van haar voorloper het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders (ZIJP). Verder zijn meer dan 100.000 digitale foto's en bijna alle oude kranten van Almere beschikbaar. In de database vind je ook beschrijvingen van de particuliere archieven die het Stadsarchief beheert zoals bijvoorbeeld de archieven van een aantal werkdossiers van een aantal peetouders van Almere, de Triathlon of de uitzendingen van Almere TV. 

Foto's en archiefmateriaal aanvragen?

Veel materiaal is digitaal beschikbaar via digitaalerfgoed en kun je online bekijken. Een deel van de archieven is analoog en bestaat uit bijvoorbeeld papieren dossiers, ingebonden kranten of objecten. Wil je dit materiaal inzien? Noteer dan het nummer van het document of het archief zoals dat in de database staat en maak via stadsarchief@almere.nl een afspraak om het materiaal te komen inzien. Gebruik dit emailadres ook als je vragen hebt over het zoeken naar informatie. We helpen je graag en doen ons best om je binnen 1 of 2 werkdagen te antwoorden. 

Foto's zijn vanwege auteursrechten in de database alleen in lage resolutie te zien. Wil je foto's in hoge resolutie gebruiken? Noteer het nummer van de foto zoals dat in de database staat en stuur een mail naar stadsarchief@almere.nl. Laat ons liefst ook weten waar de foto voor gebruikt wordt want bij sommige fotografen zijn daar voorwaarden aan verbonden. Bij foto-aanvragen streven we er naar om binnen 1 of 2 werkdagen te antwoorden.

Voor vragen over de bouwdossiers verwijzen we naar de speciale pagina met informatie hoe je inzage in de papieren bouwarchieven uit de periode 1963 - 1998 kunt aanvragen.

Het Stadsarchief is te vinden aan de Stadhuispromenade 2, op de begane grond van de Nieuwe Bibliotheek, tegenover het stadhuis. 

Feiten en cijfers

  • meer dan 60.000 foto's en afbeeldingen te bekijken
  • 8.000 beleidsdossiers van de gemeente Almere als pdf-bestand online
  • 20.000 andere artikelen en documenten in pdf-formaat te lezen
  • 12.000 bouwdossiers uit de periode tussen 1963 en 1993
  • 10.800 boektitels in de archiefbibliotheek
  • 60 inventarissen en overzichten van archieven en collecties direct raadpleegbaar.