Direct naar paginainhoud

Naast deze website beheert het Stadsarchief Almere ook een database met een zoekportaal: Digitaal Erfgoed Almere.

Digitaal zoekportaal


In deze database is een schat aan informatie te vinden voor iedereen die geïnteresseerd is in de Almeerse geschiedenis. Heel veel fotomateriaal en beleidsdocumenten zijn digitaal beschikaar. Online kun je de ingescande originele archiefstukken uit het oude beleidsarchief van de gemeente Almere (1976 tot en met 1994) en van haar voorloper het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders (ZIJP) bekijken (als pdf). De database van het Stadsarchief bevat verder tienduizenden digitale foto's van Almeerse kranten en bekende fotografen als Bob Friedländer en Jos Jongerius

Verder vind je in de database beschrijvingen van de diverse particuliere archieven die het Stadsarchief beheert zoals bijvoorbeeld de archieven van de Triathlon of zanger Henk Kruit (hieronder staat de lijst van alle beschikbare archieven). Ook alle boektitels uit de Stadsarchiefbibliotheek staan online. 

Vragen over archiefmateriaal?

Veel materiaal is digitaal beschikbaar via digitaalerfgoed, maar niet alles en vaak zijn de foto's vanwege auteursrechten alleen in lage resolutie beschikbaar. Heb je vragen over het zoeken van informatie in het stadsarchief? Of wil je archiefmateriaal inzien of hogere resolutie van foto's gebruiken? Noteer zoveel mogelijk de nummers van het bestand, foto of document. Kom dan naar het stadsarchief of mail ons. We helpen je graag. 

Kijk naar onze openingstijden en maak bij voorkeur vooraf een afspraak via stadsarchiefverberg dit@almere.nl. Wilt je een specifiek archiefstuk inzien? Geef dit dan minimaal één dagdeel van tevoren aan. Bel 14 036 en vraag naar het stadsarchief, of stuur een e-mail.

Het Stadsarchief is te vinden aan de Stadhuispromenade 2, op de begane grond van de Nieuwe Bibliotheek, tegenover het stadhuis. 

Feiten en cijfers

  • 40.700 foto's en afbeeldingen te bekijken
  • 8.000 beleidsdossiers van de gemeente Almere als pdf-bestand online
  • 20.000 andere artikelen en documenten in pdf-formaat te lezen
  • 10.800 boektitels in de archiefbibliotheek
  • 60 inventarissen en overzichten van archieven en collecties direct raadpleegbaar.