Direct naar paginainhoud

Fotocollectie Gert Schutte

De fotocollectie van de Almeerse fotograaf Gert Schutte uit de periode 1977 - 2003 wordt beheerd door het Stadsarchief Almere. Hieronder vind je meer informatie over deze collectie, een korte documentaire en een aantal van zijn foto's. In onze database digitaalerfgoed.almere.nl kun je nog veel meer foto's van Gert Schutte vinden. 

Biografie

Gert Schutte komt in 1977 in Almere wonen op de Schoolwerf en hoort bij de groep van ongeveer honderd eerste inwoners van de stad. Oorspronkelijk is hij opgeleid tot chemisch laborant. Een buurman, die journalist was, vond dat Gert leuke foto's maakte en vroeg hem persfotograaf te worden. Hij vond de fotografie zo leuk dat hij het al snel uitbreidde met bouw- en architectuurfotografie, gevolgd door bedrijfsreportages en luchtfotografie. Met groeien van de stad werd de vraag naar kinder- en gezinsfotografie steeds groter, zodat hij een fotostudio begon. Bekijk het recente werk van Gert Schutte op zijn website GertSchutte.nl

Verwerving

Gert Schutte heeft zijn negatieven- en dia-archief in 2009 in bewaring gegeven aan het Stadsarchief Almere. Voorafgaand aan de overdracht aan het Stadsarchief Almere heeft Gert Schutte de negatieven zelf geordend en geschoond. Foto's van persoonlijke aard (bijv. bruidsreportages) zijn niet overgebracht. De oorspronkelijke ordening is zoveel mogelijk gehandhaafd. De collectie is verdeeld in verschillende hoofdgroepen, gebaseerd op materiaalsoort (kleinbeeldnegatieve, groot formaat negatieven, diapositieven). Een beperkt deel van de foto's is digitaal toegankoijk

Digitalisering

In 2022 en 2023 zijn alle fotonegatieven van Gert Schutte gedigitaliseerd. In de tentoonstelling Almeerders op de fotorol wordt in 2023 eerste selectie getoond. In 2023 en de jaren start een proces van selectie en het beschrijven van de foto's. Daarna worden de foto's online toegankelijk gemaakt. 

Selectie foto's van Gert Schutte

  • Rij van tien kinderen van klein naar groot, van basisschool de Bijenkorf uit Almere Haven. Foto van Gert Schutte, waarschijnlijk gemaakt in 1985.

    Kinderen basisschool de Bijenkorf, 1985, collectie Stadsarchief

    Kinderen van basisschool de Bijenkorf uit Almere Haven. Foto van Gert Schutte, waarschijnlijk gemaakt in 1985.

Voorwaarden voor raadpleging en reproductie

Er zijn geen beperkende voorwaarden met betrekking tot raadpleging voor bijna het gehele archief. Het archief is openbaar, met uitzondering van een kleine verzameling reportages van huwelijken en recepties. De negatieven zijn niet gedigitaliseerd en alleen raadpleegbaar in de studiezaal.
Reproductie is alleen toegestaan na toestemming van de fotograaf. 
 

Verwant materiaal

Stadsarchief Almere heeft een uitgebreide beeldbank met losse foto's die systematisch geordend zijn. In deze systematisch geordende collectie zitten ook foto’s van Gert Schutte, die eerder zijn verworven. Aanvullend heeft het stadsarchief nog twee collecties van Almeerse fotografen, te weten de collectie Jos Jongerius en de collectie Bob Friedländer.

De foto's van Gert Schutte die momenteel online beschikbaar zijn, zijn te vinden in onze database digitaalerfgoed.almere.nl. Zodra het proces van digitalisering en beschrijving van de fotonnegatieven is afgerond komen de foto's via de database beschikbaar.