Direct naar paginainhoud

Ontwerp nieuw landschapskunstwerk aan het Weerwater in stadsarchief

Sachi Miyachi werkt aan het ontwerp voor een nieuw landschapskunstwerk in het Weerwater. In Stadsarchief Almere kun je vanaf 12 januari 2023 een kleine presentatie over Reed Bank Cycles bezoeken, die aansluit op de huidige tentoonstelling Water-Polder-Weerwater. 

 

Tentoonstelling: 12 januari t/m 23 maart 2023

De tentoonstelling is geopend op di, wo en do van 12.00 - 16.00 uur en op afspraak.

Toegang vrij.

In haar toevoeging aan de tentoonstelling Water-Polder-Weerwater laat Miyachi de schetsen zien van haar kunstproject dat zij de komende vijf jaar gaat ontwikkelen. Daarnaast probeert ze het kunstwerk, dat nu alleen nog een plan is, al tastbaarder te maken. Dit doet ze door echte materialen, waaronder water en riet uit het Weerwater, naar de tentoonstelling te brengen.

Papiermolen

Het ontwerp van Sachi Miyachi voor het nieuwe kunstwerk bestaat uit een tijdelijke, beeldbepalende papiermolen waar van het riet en het water van het Weerwater papier zal worden gemaakt. Deze molen komt te staan op een plek aan het Weerwater, de exacte locatie moet nog worden bepaald.

Papier

Van het Weerwaterpapier wordt vervolgens papiergeld gemaakt ter gelegenheid van 50 jaar Almere. Miyachi borduurt hiermee voort op de munten die zijn geslagen bij de viering van 1 jaar Almere (1977) – deze munt is nu te zien in het Stadsarchief. Het project gaat daarmee impliciet ook over hoe landschap en economie verbonden zijn, hoe water zelf waarde kan creëren.

Samen met bewoners

Het papier in de papiermolen wordt samen met bewoners en belangstellenden gemaakt. Het fundament van de molen is gevormd naar het proces van papiermaken en doet dienst als workshopruimte. Ook aan het ontwerpen van het papiergeld doen bewoners mee. Het project werk toe naar de viering van 50 jaar Almere in 2026. Daarna wordt de papierfabriek afgebroken en de fundering omgevormd tot een permanente sculptuur, een nieuw landschapskunstwerk voor Almere.

Tafelgesprekken

Tijdens de tentoonstelling organiseert de kunstenaar gesprekken met bewoners en organisaties die bij het project betrokken zullen zijn. Heb je ook belangstelling om mee te doen? Hou de website van Land Art Flevoland in de gaten voor meer informatie.

--

Sachi Miyachi ontwerpt het kunstwerk in opdracht van Gemeente Almere. Stichting Land Art Flevoland begeleidt het project. Met dank aan het Stadsarchief voor de gastvrijheid.