Direct naar paginainhoud

Studenten Windesheim duiken in de bouwarchieven

Drukke boel deze week bij Stadsarchief Almere. 45 eerste jaars-studenten bouwkunde van Hogeschool Windesheim kwamen op bezoek. Ze waren op zoek naar de bouwtekeningen van woningen in Waterwijk. 

In opdracht van de Windesheim docenten Jasper Suasso de Lima de Prado en Kria Djoijoadhiningrat werken 45 leerlingen Bouwkunde aan een verduurzamingsplan voor woningen in Waterwijk. Onderdeel van de opdracht was het op zoek gaan naar de oorspronkelijke bouwtekeningen. Daarvoor kwamen ze naar het Stadsarchief omdat daar alle bouwarchieven van woningen tot en met 1993 worden bewaard. 

Per groepje bekeken ze ieder de originele tekeningen van een specifiek bouwblok in Waterwijk. Voor de meeste studenten was het de eerste keer dat ze een originele bouwtekening in handen hadden. Sommigen waren verbaasd dat bouwtekeningen vroeger met de hand werden getekend en niet op een computer. Ook kwamen ze er via deze opdracht achter dat veel van de oude bouwtekeningen nog geen straat- en huisnummers staan omdat die indertijd nog niet bekend waren.

Na het nodige zoek- en speurwerk zoeken vonden alle studenten de tekening die ze voor het vervolg van hun opdracht nodig hebben. Daar maakten ze foto's van en daarmee gaan ze verder aan de slag. Binnenkort presenteren de Windesheim studenten hun voorstellen voor energiebesparing van de woningen.

Bouwdossiers inzien

Wil je zelf een bouwdossier inzien uit de periode tot en met 1993? Dat kan! Lees vooraf de pagina hoe je een bouwdossier kunt opvragen en komen inzien.