Direct naar paginainhoud

Big Brother in Almere

Big Brother is een van oorsprong Nederlands televisieprogramma dat werd ontwikkeld door John de Mol, op de foto links. Het programma kwam in 1999 voor het eerst op de televisie. Thom Ummels, voormalig directeur van Stadspromotie Almere (het huidige Almere Citymarketing), haalde het project naar Almere. Het programma werd opgenomen in een speciaal gebouwd huis met 24 camera's dat lag aan de Bolderweg 22 in Almere Buiten. Op 16 september 1999 lieten tien tijdelijke inwoners van Almere zich 100 dagen vrijwillig opsluiten.

De allereerste Big Brother was door de hoge kijkcijfers een ongekende televisie-hit in Nederland. Op 30 december 1999 kwam Bart Spring in 't Veld als winnaar uit het huis en won 250.000 gulden. Meer dan 3 miljoen televisiekijkers keken naar deze live-uitzending. Andere inwoners van het Big Brotherhuis waren onder andere Ruud, Willem, Karin en Sabine. Big Brother is sindsdien internationaal uitgezonden in 80 landen en bestaat nog steeds, op 31 december 2020 start de 8e Nederlandse editie. Na vier edities van het programma werd het huis aan de Bolderweg in 2002 afgebroken. 

Omdat Big Brother televisiegeschiedenis schreef en het huis in Almere stond hebben we deze foto van Bob Friedländer uit 1999 gekozen als foto van de maand December 2021.

Bekijk hieronder ook het programma Blik op Toen van Omroep Flevoland uit 2009 waarin winnaar Bart en Thom Ummels na tien jaar terugblikken op de grootste televisiehype van Nederland. 

Dit is de foto van de maand, een serie waarin we je meenemen door de geschiedenis van Almere.

Bekijk de andere foto's van de maand of zoek verder naar nog veel meer foto's van Almere via digitaalerfgoed.almere.nl