Direct naar paginainhoud

Afvalstort Braambergen, Foto van de maand februari 2021

Dit is Braambergen, de voormalige afvalstortplaats aan de Waterlandseweg. De naam schijnt te zijn ontstaan toen op de stortheuvel bramenstruiken werden geplaatst om rondwaaiend zwerfafval tegen te gaan. Op deze foto uit 1985 van Jos Jongerius zien we een groep kinderen op de vuilnisbelt. Zijn ze op excursie?

Dit is de foto van de maand februari 2021, een serie waarin StadsarchiefAlmere je meeneemt door de geschiedenis van Almere.

Stank

Vanaf begin jaren 80 werd op Braambergen alle huisvuil en bouwafval van de stad gestort. Geen afvalscheiding, simpelweg storten, grond erover en klaar. Het leidde tot stankoverlast door methaanvorming en bodemvervuiling.

Duurzaam Denken

Midden jaren 90 werd Braambergen tot op de bodem schoongemaakt en duurzaam ingericht. Speciale folie op de stortbodem zorgt dat de grond niet meer vervuild raakt. Wegsijpelend water wordt op een slimme manier afgevoerd. En het methaangas wordt gebruikt voor energie van gebouwen.

Nieuwe Functie

In 2008 werd de locatie gesloten voor storten en begin 2021 stopte ook de op- en overslag van rest- en groenteafval van Almeerse huishoudens. Braambergen krijgt een nieuwe functie. Naast een wijngaard, een wereldwijd vermaarde MTB-route een gebied voor natuur, recreatie en duurzame energie inclusief een zonneveld met een groot aantal zonnepanelen.

Dit is de foto van de maand februari 2021, een serie waarin Stadsarchief Almere je meeneemt door de geschiedenis van Almere. Deze foto uit de Collectie van Stadsarchief Almere is gemaakt door Jos Jongerius. Voor meer foto’s zoek bijvoorbeeld op termen als ‘Braambergen’ of 'Afvalstort' in de database digitaalerfgoed.almere.nl