Direct naar paginainhoud

Carpoolstrook

Naar aanleiding van de files eerder deze maand kozen we deze foto van Jos Jongerius uit 1993 tot foto van de maand. We zien de aanleg van de carpoolwisselstrook A1/A6. Filevorming en vertraging was er ook al in de 90-er jaren. Dertig jaar geleden, in 1992, werd gestart met de bouwwerkzaamheden voor een carpoolwisselstrook vanaf Diemen en die vanuit Almere gezien aan het einde van de Hollandse Brug bij Muiderberg begon. Het concept kwam uit Amerika en werd aangepast aan de Nederlandse situatie.

Het is op zich geen bijzondere foto van Jongerius maar deze wisselstrook markeert voor Almere, en de bewoners die op-en-neer reizen naar Amsterdam en de Randstad, wel een belangrijke infrastructurele ontwikkeling.

Carpoolen met paspop
Het concept van de wisselstrook was dat alleen bussen en auto's met minimaal drie inzittenden gebruik van de wisselstrook mochten maken, het zogenaamde 'carpoolen 3+'. Om carpoolen te stimuleren werden aan de A1 en A6 ook een aantal carpoolparkeerplaatsen aangelegd, zoals bij Almere Poort. Er is een beroemde anekdote dat mensen met een paspop in de auto zaten zodat ze niet bekeurd konden worden. Het carpoolen bleek geen succes en ook nauwelijks te handhaven dus die verplichting verviel al snel.

De spittstrook is de afgelopen jaren steeds langer en breder geworden. Inmiddels start de wisselstrook al bij de Literatuurwijk in Almere Stad.

Nog meer carpoolwisselstrook
Deze foto van Jongerius bevindt zich in digitaalerfgoed.almere.nl, de openbare database van Stadsarchief Almere. Behalve deze foto, die in 1993 geplaatst werd bij een artikel in het blad De Almare, is nog ander interessant materiaal over de carpoolstrook te vinden. Zoek bijvoorbeeld op 'carpool' of 'carpoolwisselstrook'.  Voorbeelden zijn een uitgebreide informatiebrochure over de carpoolstrook (pdf) van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en ook onderstaande foto van een informatiepaneel in het stadhuis waarmee het concept van de carpoolstrook werd uitgelegd aan inwoners van Almere. 

Dit is de foto van de maand, een serie waarin we je meenemen door de geschiedenis van Almere.

Bekijk de andere foto's van de maand of zoek verder naar nog veel meer foto's van Almere via digitaalerfgoed.almere.nl