Direct naar paginainhoud

April 2024 – Voetbalclub De Zwarte Schapen, voorloper van Almere City FC

Voetbalclub BVC / De Zwarte Schapen is de voorloper van het huidige Almere City FC. In 1995 verhuisde de club vanuit Amsterdam naar Almere. Met trainer Johnny Rep werd de hoofdklasse bereikt. In 1997 werd de naam veranderd in Sporting Flevoland, vanaf 2000 in FC Omniworld. Een nieuwe stap in de historie van de club volgt met ingang van het seizoen 2010/2011. Vanaf dat moment gaat de club door het leven als Almere City FC en in 2022/2023 bereikt de Almere City FC de eredivisie.

We kozen deze foto als foto van de maand, niet alleen omdat Almere City FC het in het eerste jaar in de Eredivisie zo goed gedaan heeft maar omdat er met deze foto iets interessants aan de hand is. Bob Friedländer maakte deze foto tijdens een reünie van De Zwarte Schapen in 1998. Hij schoot de foto in zwart-wit. In de tentoonstelling Almeerders op de Fotorol was deze foto maandenlang te zien in kleur. Hoe kan dat? Fotostudio MASA Print in Almere Haven drukt foto's voor het stadsarchief en had voor de lol twee foto's ingekleurd. We daagden onze bezoekers uit om te raden welke foto's dat waren. En wat bleek? Niemand van de vele honderden bezoekers had het goed! Dus zo zie je maar hoe goed de foto is ingekleurd. Als Stadsarchief gaan we inkleuren niet vaker doen, want we willen oorspronkelijk materiaal bewaren. Maar voor deze ene keer zien we de voetballers van deze club in kleur. En het schaap? Tja, dat was en bleef zwart. 
 

Dit is de foto van de maand, een serie waarin Stadsarchief Almere het heden met het verleden verbindt en je meeneemt door de geschiedenis van Almere.