Direct naar paginainhoud

Augustus 2023 - De Olifanten van Almere

Ken je dat gevoel, dat je terugkomt van vakantie, de Olifanten ziet en denkt, 'ah, ik ben weer bijna thuis'? De olifanten van kunstenaar Tom Claassen zijn hoe dan ook een heel bekend ijkpunt aan de A6 en en bekend voorbeeld van 'snelwegkunst'. Nu de zomervakantie weer een beetje afloopt kozen we deze foto van Gert Schutte als foto van de maand.

Geschiedenis van De Olifanten

Kunstenaar Tom Claassen ontwierp het kunstwerk in 1999 in opdracht van Rijkswaterstaat, in het kader van de zogenaamde 1% regeling. De kunstenaar staat bekend om zijn ondoenlijke diervormen waarbij hij probeert tot de essentie van het dier te komen. Voor de kruising van de A6 en de A27 ontwierp hij een olifanten parkeerplaats met vijf olifanten van 7 meter hoog, 11 meter lang en in totaal ruim 40.000 kilo zwaar. Olifanten, maar je zou er ook mamoeten in kunnen zien die even bijkomen van een wandeling door de polder.

De beelden lijken massief maar zijn gemaakt van opgespoten beton op een basis van een basis gemaakt met foam. Dat was ook de reden dat er brand kon ontstaan, net voordat de beelden zouden worden opgeleverd. Met de nodige vertraging werden de olifanten in februari 2000 onthuld. 

In de collectie van Stadsarchief Almere zijn diverse andere foto's van de aanleg van de olifanten, de brand, en grafitti op de beelden terug te vinden. In 2022 zijn de olifanten voor het laatst grondig schoongemaakt, zodat ze er nu prachtig bij staan en denkbeeldig kunnen toeteren: Welkom in Almere!

Dit is de foto van de maand augustus 2023, een serie waarin we heden met het verleden verbinden en je meenemen door de geschiedenis van Almere.