Direct naar paginainhoud

Herdenkingsmuntje 1 jaar Almere weer actueel

Bij het 1-jarig bestaan van Almere in 1977 werd een herdenkingsmuntje uitgegeven. Later kwam er een speciaal muntje ter ere van het 5-jarig bestaan, na de 100.00ste inwoner ('t Oortje) en bij diverse andere gelegenheden. Deze muntjes zitten in de objecten-collectie van Stadsarchief Almere. Over enige tijd komt daar een Almeers bankbiljet bij. Een bankbiljet? 

In 2022 bracht de kunstenaar Sachi Miyachi een bezoek aan Stadsarchief Almere en zag dit muntje. Zo kreeg ze het idee om ter ere van het 50-jarig bestaan van Almere in 2026 papiergeld te gaan maken als een cadeau aan de stad. Het vormde de inspiratie voor een nieuw landschapskunstwerk dat de vorm krijgt van een papiermolen aan het Weerwater. In dit tijdelijk gebouwtje wil ze, samen met leerlingen en volwassenen uit Almere, het geld gaan maken. Het is een project van vijf jaar.

In januari en februari 2023 presenteren we, in samenwerking met Land Art Flevoland, het eerste ontwerp van haar kunstwerk, in Stadsarchief Almere als onderdeel van de tentoonstelling Water-Polder-Weerwater. Omdat het muntje uit 1977 het startpunt was van haar ontwerp kozen we deze foto van Gert Schutte als foto van de maand.

Dit is de foto van de maand januari 2023, een serie waarin we heden met het verleden verbinden en je meenemen door de geschiedenis van Almere.