Direct naar paginainhoud

De Rode Donders

De Rode Donders zijn drie iconische gebouwen in Almere. Ze doen denken aan graansilo's. Ze werden tussen 1994-1998 gebouwd. De architect is Liesbeth van der Pol. We kozen de Rode Donders als foto van de maand juni 2023 naar aanleiding van Met Karakter, een tentoonstelling over het werk van deze architect, nog te zien tot en met 30 juli in Kunstlinie in Almere.

Regenboogbuurt

De drie gebouwen aan de Pastelstraat in Almere Buiten zijn onderdeel van de Regenboogbuurt, een wijk van Almere waar architecten door kleurgebruik een bijzondere, en inmiddels beroemde wijk hebben gebouwd.

De gebouwen zouden eerst helemaal niet rood worden. Verschillende kleuren werden genoemd maar uiteindelijk koos Van der Pol voor de felle kleur rood, geïnspireerd door haar eigen Kenzo broekpak met die kleur. Voor de liefhebbers die zelf de kleur willen gebruiken, op de officiële kleurenstaat is het RAL 3000.
 
De Rode Donders en de Regenboogbuurt als geheel zijn symbool geworden voor de durf en het elan van Almere.

Blimp, de voorloper van de drone

De foto werd gemaakt door Hans Molenkamp met een zogeheten 'blimp', een luchtballon met daaronder een camera.

Bronnen: de publicatie Iconen van Almere van Ans van Berkum, uitzendingen van Omroep Flevoland bij het 25-jarig bestaan, website Regenboogbuurt en de database van Stadsarchief Almere digitaalerfgoed.almere.nl

Dit is de foto van de maand juni 2023, een serie waarin we heden met het verleden verbinden en je meenemen door de geschiedenis van Almere. 

.

Video's over De Rode Donders en de Regenboogbuurt

serie van Omroep Flevoland uit 2020