Direct naar paginainhoud

November 2023 – Almere als meerkernige stad

Almere is opgezet als een meerkernige stad. Een stad met verschillende stadsdelen, ieder met een eigen karakter en voorzieningen. Met tussen die stadsdelen veel ruimte voor water en natuur. Die meerkernige opzet van Almere is wezenlijk anders dan veel oude steden met een centrale stad en buitenwijken. 

In het begin van de jaren zeventig bedachten de ambtenaren van Projektburo Almere het concept van deze 'polynucleaire' stad. In 1978 verscheen een rapport ('Ontwerp Struktuurplan Almere) met deze plankaart als bijlage met de locaties voor de 5 kernen van Almere: Haven, Stad, Buiten, Hout en Pampus. Nog geen Almere Poort; dat was toen nog bestemd voor recreatie en werd pas later ontwikkeld als stadsdeel. Opvallend genoeg werd toen rekening gehouden met een sprong van Pampus naar Amsterdam via het IJmeer.  

Het duurde tot eind 1983 voor het uiteindelijke 'Structuurplan Almere' (inmiddels werd dat met een c geschreven) werd goedgekeurd. Dat is nu 40 jaar geleden. Ook het feit dat de ontwikkeling van Pampus –de mogelijke zesde kern van Almere– weer in de belangstelling staat maakt dat we deze maand de plankaart kozen als foto van de maand. En aanvullend: in Stadsarchief Almere gebruiken we deze plankaart altijd met veel plezier bij presentaties over Het Verhaal van Almere. Met de oprolbare plankaart uit onze collectie kun je heel handig de ontwikkeling van de stad en de vooruitziende blik van de peetouders laten zien. 

En wil je het originele Structuurplan Amere lezen? Dat kan! Het ingescande rapport (let op meer dan 400 pagina's) is online beschikbaar (als pdf) via deze link naar de database digitaalerfgoed.almere.nl.

 

Dit is de foto van de maand, een serie waarin we het heden met het verleden verbinden en je meenemen door de geschiedenis van Almere.