Direct naar paginainhoud

Utopia toren en Utopia eiland

De 24 meter hoge uitkijktoren op het Utopia eiland aan het Weerwater is een afscheidscadeau van de Rijksdienst Ijsselmeerpolder (RIJP) aan de gemeente, en werd ontworpen door landschapsarchitect Paul de Maar. De toren uit 1996 staat op het snijpunt van een zichtlijn vanuit de Wandellaan in het stadscentrum met dwars daarop een as van het oorspronkelijke tracé van de snelweg A6 richting Hollandse Brug. De toren staat op het Utopia eiland, een eiland dat in het begin van de jaren tachtig werd uitgespaard bij het uitbaggeren van het Weerwater. De naam Utopia werd, zover wij konden nagaan, bedacht door de Straatnaamgevingscommissie. 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de toren niet gebouwd van oude rioolpijpen maar van speciale prefab betonelementen.

Utopia eiland

Het Utopia eiland was lange tijd niet, of zeer beperkt, toegankelijk. Vanaf de start van de Floriade werd het gebied als een blijvende inspiratieplek weer opengesteld voor iedereen. De komende 10 jaar werkt Stichting Weerwoud met een grote groep vrijwilligers op het Utopia eiland aan een ecologisch herstelprogramma. Op het eiland is een gebied voor agroforestry, een voedselbos en een plein voor educatie ingericht. Meer informatie over het programma staat op utopiaeiland.nl/

De Utopiatoren zelf is tegenwoordig alleen bij speciale gelegenheden geopend.

 

Dit is de foto van de maand oktober 2022, een serie waarin we je meenemen door de geschiedenis van de stad. Deze foto maakt, samen nog veel meer foto's van de Utopia toren, onderdeel uit van de tentoonstelling Water-Polder-Weerwater die te zien is in Stadsarchief Almere.

Directe aanleiding voor de keuze van deze foto was een bezoek van een grote groep zeer geïnteresseerde 'Utopia vrijwilligers' aan de tentoonstellng. Wil je ook meer weten over het Weerwater, Utopia eiland en de geschiedenis van Almere, of wil je met een groep ook een -gratis- rondleiding door de tentoonstelling? We horen het graag! Neem contact op via stadsarchief@almere.nl