Direct naar paginainhoud

Fotograaf Anja de Graaff

Altijd met de camera in de rugzak

Vanaf 2001 werkte Anja de Graaff als beleidsambtenaar voor de gemeente Almere aan onder andere gebiedsontwikkeling, educatie, stadsreiniging, veiligheid en de energietransitie. Bij haar werk had Anja ook áltijd haar camera bij zich. Onderweg naar afspraken in de stad, meestal op haar dienstfiets, legde ze de ontwikkelingen van de stad vast. Ook werd zij gevraagd op officiële momenten, bij de aflegging van de ambtseed of het doorknippen van lintjes. Ze fotografeerde ook veel architectuur. Maar vooral interesseerde Anja zich voor de mens. Voor de bewoners waar het uiteindelijk allemaal om te doen is. 

Schenking Stadsarchief Almere

In de 21 jaar die zij werkte in Almere maakte zij naar haar eigen schatting 300.000 foto's van Almere. Een deel van die foto's gebruikte Anja bij haar werk, ze hingen in bouwketen, stonden op 'moodboards' of werden gebruikt in allerlei publicaties van de gemeente. Toen haar werd gevraagd "wat ga je na je pensioen eigenlijk doen met die foto's?" dacht ze aan het Stadsarchief Almere en nam contact op. Besloten werd om een selectie te maken en die foto's aan het stadsarchief te schenken. Sinds 2018 heeft een team vrijwilligers van het stadsarchief de foto's beschreven en gearchiveerd.

In april 2022 gaat Anja de Graaff met pensioen en is een eerste selectie foto's tussen 2005 en 2018 online toegankelijk via de zoekportal digitaalerfgoed.almere.nl (zoek op Anja de Graaff, en klik links op 'afbeeldingenoverzicht').

Video over een typische Anja-de-Graaff-foto

Zoals van meerdere Almeerse fotografen korte documentaires zijn gemaakt, onder andere over Bob Friedländer en Gert Schutte, heeft Stadsarchief Almere een korte video laten maken over de fotograaf Anja de Graaff.

Anja bij haar afscheid

Zelf schrijft Anja bij haar afscheid op het intranet van de gemeente over haar fotowerk:

"Daarnaast kennen collega’s mij vast wel als die collega die op de fiets met een rugzak op door de stad rijdt. Fototoestel gereed om alles vast te leggen wat opvalt, oprijst in de skyline of waar bewoners actief zijn. Of als de collega die bij de ambtseed de nieuwe collega’s op de foto zette en bij wethouders en burgemeester feestelijke momenten fotografeerde.

Ik heb al de foto’s die ik van Almere heb gemaakt gedoneerd aan het Stadsarchief, waar vrijwilligers ze hebben gearchiveerd, zodat ze toegankelijk zijn voor de bewoners en andere geïnteresseerden. Het is een mooi overzicht van 21 jaar ontwikkeling en wonen en werken in Almere".

Architectuurcafé Anja de Graaff maakt die stad!

Ter gelegenheid van de overdracht van de fotocollectie en haar afscheid organiseerde Kunstlinie, in samenwerking met Stadsarchief Almere, een speciaal Architectuurcafé op donderdag 28 april 2022 om 19.30 uur. 

Jaren werkt Anja de Graaff voor de gemeente Almere op verschillende afdelingen die gerelateerd zijn aan architectuur en vastgoed. Van energietransitie tot grootscheeps onderhoud in de Regenboogbuurt. Haar kennis van de stad en de veranderingen is groot. Als enthousiast fotograaf heeft ze veel van deze ervaringen vastgelegd. Onlangs heeft Stadsarchief Almere al haar Almere foto’s opgenomen in de fotocollectie van de stad. Nu gaat ze met pensioen en neemt, op uitnodiging van Kunstlinie en het stadsarchief, afscheid. In het Architectuurcafé gaan we aan de hand van haar fotoarchief terug in de tijd en zullen we Almere op een heel andere manier zien. We zien de aanleg van Duin, de bouw van de Nieuwe Bibliotheek, het Klokhuis en nog veel meer. Kijk je mee terug?