Direct naar paginainhoud

Het eerste huwelijk in Almere

Het eerste huwelijk in Almere vond plaats op 21 januari 1977. Op de foto zien we bruidegom Fred Broekhuijzen en bruid Louise Langenberg samen met een gezelschap in Almere Haven. Nog net te zien is een Citroën oldtimer waarin ze werden vervoerd.

We kozen deze historische gebeurtenis als foto van de maand voor januari 2022. Hun trouwdag zou vandaag precies 45 jaar geleden zijn geweest. Uit nader onderzoek naar aanleiding van de foto blijkt dat Fred en Louise inmiddels zijn gescheiden.

De foto werd gemaakt door de heer J.U. Potuyt, de fotograaf van de RIJP (Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders). Na wat speurwerk kwamen we ook nog een paar andere foto's van dit huwelijk tegen in de collectie van Stadsarchief Almere en Het Flevolands Archief en in het gedigitaliseerde archief van dagblad De Almare. Hieruit blijkt dat de toenmalig landdrost Han Lammers het huwelijk heeft gesloten in gebouw de Hulk in Almere Haven. 

Op een van de trouwfoto's van Potuyt is journalist René Steenhorst te zien die schreef voor De Almare. Uit artikelen in de krant kunnen we onder andere opmaken dat Fred en Louise de zilveren pen waarmee de huwelijksacte werd onderteken mochten houden, het huweljksfeest plaatsvond in strandpaviljoen Muiderzand, het echtpaar een week op huwelijksreis ging in een stacaravan op een camping en korte tijd na het huwelijk een woning aan de schoolwerf kreeg aangeboden, zie onder andere de voorpagina en de special op pagina 5 van De Almare van 27 januari 1977 (download als PDF) in de collectie van Stadsarchief Almere.

Op de website van FlevolandsGeheugen staat over het huwelijk een mooi verhaal van Ed Belder, de eerste trouwambtenaar van de gemeente (met als bron: Batavialand te Lelystad, project Cultureel Flevoland, interview 12 juli 2005), zie ook foto's in de collectie van Het Flevolands Archief.

 

Disclaimer: Bij het voorbereiden van de foto van de maand hebben we op verschillende manier de juiste schrijfwijze van de namen van het echtpaar geprobeerd te achterhalen. Op basis van wat we nu weten gaan we uit van Fred Broekhuijzen (en niet Broekhuizen of Broekhuyzen) en Louise Langenberg (en niet Louisa). Als u zelf Fred of Louisa bent of hen kent, laat ons weten of we het juist hebben via mlangendijk@almere.nl.

Dit is de foto van de maand, een serie waarin we je meenemen door de geschiedenis van Almere.

Bekijk de andere foto's van de maand of zoek verder naar nog veel meer foto's van Almere via digitaalerfgoed.almere.nl