Direct naar paginainhoud
Ikoon 'Verdieping/Archief'

Beeldende kunst in de openbare ruimte

Almere heeft een grote collectie kunstwerken in de openbare ruimte. In het Stadsarchief zijn van diverse kunstwerken uit de jaren 80 en begin jaren 90, zoals de Energienaald van Jan van Munster, het werk van Sigurdur Gudmunsson en Hans Koetsier uitgebreide online dossiers beschikbaar. Documenten uit het archief zijn ingescand en online (als pdf) in te zien. Achtergrondinformatie over de opdacht, kunstenaarselectie, beschrijving, ambtelijke stukken, bouwtekeningen, contact met de kunstenaar en aannemers e.d. is voor geinteresseerden in deze kunstwerken online beschikbaar via  digitaalerfgoed.almere.nl.

Dossiers zijn beschikbaar (let op, de link opent het pdf uit onze database) van onder andere Hans KoetsierSigurdur Gudmunsson, Pjotr Müller in het Beatrixpark, Hieke Luik, de (verplaatsing van) de Energienaald van Jan van Munster, Monument van een woningwetwoning van Anne Mieke Backer, David van der Kop, Steef Roothaan, Palen met hekwerk van Miriam Bolder, het Bezinningsmonument van Jan van IJzendoorn, 'Don't Wait for me in a Borrowed Home' van Henk Visch, SehnSucht Das Doppelhaus van Kazuo Katare, Gotische Bos van Jose Pelzers, Prosper Verwilligen, het nooit uitgevoerde werk Toonklok van componist Peter Schat en diverse andere kunstenaars.

Aantal voorbeeldpagina's van dossiers over kunst in de openbare ruimte

Ikoon 'Verdieping/Archief'

Zoeken in de dossiers over kunst in de openbare ruimte

Zoek voor meer dossiers in de database digitaalerfgoed.almere.nl. Gebruik de zoekterm 'kunst openbare ruimte'. Alle 30 dossiers met een eraan gekoppelde pdf staan met een icoontje in de kolom links. 

 

 

Collectie, Beelden in Almere, Kunstambassadeurs

Voor een recent overzicht van kunstwerken in de openbare ruimte biedt deze pagina een overzicht van de kunstwerken uit de collectie van de gemeente. Let op: dit overzicht is nog niet compleet. Daarnaast staan er in de stad kunstwerken in de openbare ruimte niet tot de collectie van de gemeente behoren.

In 2017 bracht stadsgids Marie-Josée Röselaers Beelden in Almereuit, een boekje met uitleg over 150 beelden in de stad, en verkrijgbaar bij de auteur. Verder is in deze context ook de stichting Kunstambassadeurs relevant, zij onderhouden een netwerk van bewoners, lokale experts voor het agenderen, stimuleren en documenteren van de kunst in de openbare ruimte van de stad. Kunstambassadeurs zijn experts rondom een kunstwerk en het oeuvre van de kunstenaar en zijn lokaal aanspreekpunt.