Direct naar paginainhoud

Women of Almere Kleurplaat en info sheet over kledingdracht

Kleding is belangrijk voor een cultuur, het is een deel van de identiteit. Aan de typische kleding van een persoon is gemakkelijk te herkennen waar hij/zij vandaan komt. Binnen een cultuur kan kleding ons nog veel meer vertellen, zoals sociale klasse, burgerlijke staat, etnische groep, adel, enz.

Sommige deelnemende vrouwen uit de 50 portretten van Women of Almere in Stadsarchief Almere dragen bij feesten, speciale gelegenheden of gewoon omdat ze er soms zin in hebben de klederdracht uit hun geboorteland. Kledingdracht is een middel om een deel van hun cultuur en tradities door te geven aan hun kinderen en andere buiten de familiekring.

Lyla Carrillo Quan - van der Kaaden laat ons graag ervaren hoe dat voelt. De twee voorbeelden hieronder proberen uit te leggen hoe elke migrerende vrouw een reeks uiteenlopende perspectieven, werk- en levenservaringen, alsook religieuze en culturele verschillen met zich meebrengt. De ene toont Lyla zelf, in klederdracht uit Guatamala, de andere Silvia, een van de deelnemende vrouwen aan Women of Almere, in Mexicaanse klederdracht.

Daaronder staat een kleurplaat die Lyla als onderdeel van het programma 'Levende Verhalen' liet maken. Download de kleurplaat, print hem uit en je (klein)kinderen kunnen er mee aan de slag!