Direct naar paginainhoud
Ikoon 'Verdieping/Archief'

Video-archief TV Almere

Alle gedigitaliseerde videobanden Almere TV staan online

In begin jaren 80 waren in Almere piratenzenders actief, een van die zenders, Almere TV, ging op in de Vereniging Lokale Televisie Almere. Deze vereniging was verantwoordelijk voor de wekelijkse uitzendingen van de lokale omroep Almere TV die tot 2015 uitzond. Door de jaren heen zijn verschillende namen gebruikt en werd ook uitgezonden onder de naam RTV Almere, Studio Almere en Stadsomroep Almere. De uitzendingen werden indertijd bewaard op videobanden.

Van de periode 1984 - 2003 zijn 889 Umatic-videobanden bewaard gebleven en van de periode 2000 - 2006 70 DVCam banden. Dit video-archief werd lange tijd door voormalige vrijwilligers van de omroep bewaard. Dankzij hen is het materiaal vandaag de dag nog beschikbaar. Het videoarchief van Almere TV is door hen geschonken aan Stadsarchief Almere en ter behoud van het materiaal zijn in 2020 en 2021 alle beschikbare banden gedigitaliseerd in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Vanaf 7 december 2021 staan alle gedigitaliseerde banden online. Daarmee komt een deel van de (audiovisuele) geschiedenis van Almere voor iedereen beschikaar. Veel kijkplezier! 
   

Digitaliseren en veiligstellen van video-archief Almere TV

In 2019 zijn alle 898 Umatic en 70 DVCam videobanden overgedragen aan Stadsarchief Almere. Van de uitzendingen tussen 2007 en 2015 hadden de vrijwilligers van Omroep Almere geen banden in hun bezit. Het Stadsarchief Almere heeft onderzocht hoe de beschikbare banden duurzaam konden worden veiliggesteld. Uiteindelijk is gekozen om in samenwerking met het Nederlands Instituut Beeld en Geluid (verder te noemen Beeld en Geluid) de videobanden van voormalige omroep Almere TV te digitaliseren. Als nationaal knooppunt en kennisinstituut op het gebied van audiovisuele archieven zijn zij toegerust om goed met het materiaal om te gaan. Ook archieven als die van Utrecht en Rotterdam maken gebruik van hun diensten. Beeld en Geluid begeleidde in 2020 en 2021 de digitalisering van het video-archief van AlmereTV en de kwaliteitscontrole. In die periode werd door het stadsarchief juridisch ook alles rond de auteursrechten uitgezocht. 

 

Uitzendingen bekijken en opzoeken

In opdracht van Stadsarchief Almere verzorgt het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de opslag en beschikbaarstelling van de digitale uitzendingen. Sinds december 2021 zijn de gedigitaliseerde uitzendingen van Almere TV beschikbaar via de website van Beeld en Geluid. Ruim 900 uur gedigitaliseerde videobanden zijn terug te kijken.

Ook via de zoekportal van Stadsarchief Almere, digitaalerfgoed.almere.nl, kun je zoeken naar specifieke uitzendingen. Zoek bijvoorbeeld naar 'Almere TV Schipperkade' en klik door naar de diverse uitzendingen over dit onderwerp op de Beeld en Geluid website. 

Voorbeelden uit het video-archief van Almere TV

De uitzendingen bevatten interessant historisch materiaal. De uitzendingen bieden ons een blik op de tijdgeest en op het dagelijkse leven in Almere in de vorige eeuw maar ook op een aantal unieke gebeurtenissen. Zo zijn beelden gevonden van de eerste gemeenteraadsvergadering in 1984, de start van de Flevolijn Weesp – Almere in 1987 en de opening van het landschapskunstwerk De Groene Kathedraal in 1996.

Slechts een fractie van de opnamen is tot nu toe bekeken. Verwacht wordt dat de komende tijd nog vele bijzondere momenten uit de Almeerse geschiedenis herontdekt gaan worden. In de zomer van 2022 maakte Omroep Flevoland in samenwerking met Stadsarchief Almere een zomerserie waar een tiental uitzendingen werden uitgelicht. Bekijk op de site van Omroep Flevoland. In de zomer van 2023 volgt een tweede serie.

Hieronder hebben we een aantal interessante items uit de uitzendingen van AlmereTV geselecteerd.

Nog meer video's bekijken? Ga naar ons YouTube kanaal voor meer fragmenten of bezoek de website van Beeld en Geluid voor hele uitzendingen. 

Zie je iets unieks of opvallends?

Zie je tijdens het kijken een bijzondere gebeurtenis of iets opvallends? Stadsarchief Almere kan op korte termijn niet alle 900 uur aan opnamen terugkijken. Dus we roepen je op om bijzondere of opvallende opnamen aan ons door te geven via stadsarchief@almere.nl. Op basis van deze tips kunnen we korte fragement op deze website en op de Facebook pagina van Stadsarchief almere uitlichten en deze ook toevoegen aan de groeiende lijst met opnamen van Almere TV Playlist op YouTube.

Zoeken via de 'spotlijsten'

Via Beeld en Geluid en de zoekportal van Stadsarchief Almere zijn de gedigitaliseerde opnamen te bekijken. Van een groot deel van de oorspronkelijke banden zijn, wederom dankzij de voormalige vrijwilligers van Almere TV, ook de inhoudsopgaven bewaard gebleven waardoor zoeken op trefwoord mogelijk is. Stadsarchief Almere gaat met behulp van vrijwilligers nog meer informatie per uitzending toevoegen zodat de doorzoekbaarheid op termijn nog verder toeneemt.

Selectie foto's over Almere TV

  • Zwart-wit foto met camera tijdens een uitzending van Almere TV, foto Jos Jongerius, collectie Stadsarchief Almere

    Fotoserie over het maken van een uitzending van Almere TV in 1984, foto Jos Jongerius, collectie Stadsarchief Almere

  • Fotoserie over het maken van een uitzending van Almere TV, foto Jos Jongerius, collectie Stadsarchief Almere

    Fotoserie over het maken van een uitzending van Almere TV, foto Jos Jongerius, collectie Stadsarchief Almere