Direct naar paginainhoud

De Fantasie. Dertig jaar (on)gewoon wonen

De Almeerse wijk De Fantasie bestond in 2013 dertig jaar. In de korte geschiedenis van de stadsontwikkeling van Almere is de totstandkoming van De Fantasie een mijlpaaltje gebleken. Een burgerinitiatief van een stel betrokken, enthousiaste bewoners groeide uit tot een spraakmakend wijkje dat Almere landelijk op de kaart zette. Het laat zien dat burgerinitiatieven van betrokken bewoners met lef en enthousiasme, realiteit kunnen worden.

Dit boek neemt lezers mee op een wandeling door De Fantasie dankzij de verhalen van de pioniers, huidige bewoners, architecten, ambtenaren en de politiek 

Uitgave van Stadsarchief Almere i.s.m. Martha Knibbe en Fransisca Benthem, April 2013
Teksten en interviews door Connie Franssen
Foto's van Geert van der Wijk, Paul Santman, Jannis Linders, bewoners, Jos Jongerius, Ton Kalkman en Gert Schutte.

Het hard cover boek (ISBN 9789081300308) van 79 p. bevat een aantal uitklapfoto's en intervieuws en portretten van:
Titia Frieling, Brans Stassen, Thijs Gerretsen, Kees Koekhoven, Jos Abbo, Trude Spaans, Adri Duivesteijn en diverse bewoners en omwonenden.
Op termijn doen we ons best om de interviews online te plaatsen. 

Bekijk het boek De Fantasie (als pdf)

Korte documentaire over De Fantasie

Malu Keijzer van de Clipjesfabriek gaat in 2015 voor het Stadsarchief Almere op zoek naar de geschiedenis van de Fantasie, het wijkje 'met de gekke huizen aan het Weerwater', en spreekt met drie iniatiefnemers van De Fantasie: (oud-)wethouder en Almeerder van het eerste uur Frits Huis, Titia Frieling en architect Thijs Gerretsen. De Fantasie was het resultaat van de prijsvraag 'Ongewoon Wonen' uit 1982.