Direct naar paginainhoud

Interview Martha Schneiders over dagboeken modelwoningen RIJP

Martha Schneiders was van ongeveer 1979 tot 1983 een van de gastvrouwen in de modelwoningen van de Rijksdienst IJsselmeerpolders (RIJP). Dit gebeurde in de hoedanigheid van de eerste woningbouwvereniging van Flevoland, de Stichting Woningbouwvereniging Almere-Zeewolde (SWAZ). Van de bezoekersregistratie van een aantal modelwoningen hielden de gastvrouwen dagboeken bij. Deze zijn in 2018 in het bezit gekomen van het Stadsarchief Almere en ter ere van de overdracht werd mevrouw Schneiders geinterviewd..

Modelwoningen
In 1977 kwam ik met mijn man en twee dochters van Amsterdam naar Almere-Haven, waar ik in contact kwam met de SWAZ. De RIJP was verantwoordelijk voor de inrichting van de drooggelegde polders in het IJsselmeer. Mijn team bestond uit negen dames die in de modelwoningen bezoekers ontvingen en hen informatie gaven over onder andere het openbaar vervoer, scholen, winkels, de omgeving en voorwaarden met betrekking tot huisvesting in Almere. De woningen waren onder meer gevestigd op het Binnenhof 212 in Almere Haven en het Maastrichtkwartier 52 in Almere Stad. De RIJP bracht ons regelmatig op de hoogte van nieuwe bouwprojecten.

Dagboeken
Voor iedere modelwoning bestond een ander dagboek. Iedere collega hield het aantal bezoekers en het aantal potentiële kopers en huurders bij en schreef bijzonderheden op, zodat de volgende collega wist wat er was gebeurd of stond te gebeuren. We hadden namelijk nog geen mobiele telefoons!

Wisselwoningen
Andere werkzaamheden hadden van doen met een bouwproject van 800 woningen in Almere Haven. In de woningen was spaanplaat verwerkt in onder meer de deuren en keukens, wat zorgde voor gezondheidsklachten. Ons team van gastvrouwen zorgde voor de huisvesting van de bewoners van de ‘spaanplaatwoningen’ in 45 tijdelijke woningen, zogenaamde wisselwoningen, die door ons volledig waren ingericht. Intussen werd het spaanplaat uit de woningen verwijderd en werd vernieuwd wat nodig was. Drie weken later konden de mensen weer terug naar hun eigen, opgeknapte woning. Tussen de wisselingen controleerden we de tijdelijke woningen en maakten we ze in orde voor de volgende bewoners.

Reinigingsdienst
Het was verbazingwekkend hoe sommige wisselwoningen er na gebruik uitzagen: een aantal was keurig in orde ― alle huisraad aanwezig ―, terwijl andere woningen compleet moesten worden schoongemaakt en spullen moesten worden aangevuld en vervangen. Ik herinner me een zomervakantie waarin het gedurende enkele weken erg warm was geweest en er niet werd gewisseld. Op het moment dat collega’s de woningen kwamen inspecteren, bleek dat er in sommige woningen een vlooienplaag was ontstaan. De gemeentelijke reinigingsdienst heeft de woningen vervolgens ontsmet.  

Al met al was het een leuke en soms heel drukke tijd. Ons team was goed op elkaar afgestemd en we hebben prettig met elkaar samengewerkt.

Interview: Marjolein Joosen