Direct naar paginainhoud

Almeerders op de fotorol (1977 - 1984)

Almeerders op de fotorol is een fototentoonstelling met veel niet eerder gepubliceerde foto’s van Gert Schutte, Jos Jongerius en Bob Friedländer uit de beginjaren van Almere. Burgemeester Hein van der Loo opende de tentoonstelling op donderdag 6 april 2023 in het bijzijn van Bob en Michelle Friedländer, Gert Schutte en Bianca Tat, de weduwe van Jos Jongerius.

Almeerders op de fotorol is voor publiek geopend van 11 april tot en met het voorjaar van 2024 op dinsdag, woensdag en donderdag van 12.00 - 16.00 uur en op verzoek. Wegens groot succes is in oktober 2023 besloten om de tentoonstellng te verlengen tot 25 april 2024. 

We zijn ook geopend op zaterdag 13 mei (met rondleidingen door Bob en Michelle Friedländer), zaterdag 9 september (open monumentendag) en zaterdag 23 september 2023 (Uitfestival) en op vrijdag 8 december, en een nog nader te bepalen aantal zaterdagen in 2023 en 2024. Houd deze website en onze Facebook pagina in de gaten voor updates. 

Eerste greep uit honderduizenden negatieven 

Stadsarchief Almere is sinds 2020 bezig met een groot project om alle fotonegatieven van Gert Schutte, Jos Jongerius en Bob Friedländer te digitaliseren. Deze fotografen hebben al hun fotonegatieven met Almeerse foto's aan het stadsarchief geschonken. Deze tentoonstelling toont een eerste greep uit een gedigitaliseerde collectie van meer dan 623.000 (!) fotonegatieven. De foto's van Jongerius en Schutte zijn in 2021 en 2022 gedigitaliseerd, de foto's van Friedländer volgen in 2023. Daarna volgt de selectie en het beschrijven van de foto's, een proces dat nog jarenlang kan duren. 

Vroeg Almere vertelt vele verhalen 

Van diverse foto’s weten we niet waar in Almere en waarom ze zijn genomen. Weet jij dat wel? We roepen de hulp in van Almeerders om verhalen aan de foto’s toe te voegen. Kom naar de tentoonstelling en vertel ons het verhaal achter de foto’s.

Fotowissel iedere twee maanden

Gedurende Almere op de fotorol voegen we steeds nieuwe foto’s toe. Dat doen we op 1 juni, 1 augustus, 1 oktober en 1 december 2023 en op 14 februari 2024. De tentoonstelling ziet er dus steeds anders uit. Alle gewisselde foto's blijven te zien in de tentoonstelling. Aan de tafel liggen inmiddels vijf dikke fotoboeken met ruim 500 tentoongestelde foto's. 
 

Update: opening full-colour editie

Op 14 februari 2024 13.00 uur opent Kees Ahles, wethouder voor Cultuur, een speciale laatste editie van de tentoonstelling met alleen maar kleurenfoto's. Iedereen is van harte welkom om bij de opening te zijn. De fotografen Gert Schutte en Bob en Michelle Friedländer zijn ook aanwezig. Lees hier het nieuwsbericht over deze bijeenkomst.

Video fotonegatieven

623.000 fotonegatieven. Hoe pak je het digitaliseren aan? In deze video gemaakt door de Clipjesfabriek nemen we je mee door de fotocollectie.