Direct naar paginainhoud

Almeerders op de fotorol (1977 - 1984)

Almeerders op de fotorol is een fototentoonstelling met veel niet eerder gepubliceerde foto’s van Gert Schutte, Jos Jongerius en Bob Friedländer uit de beginjaren van Almere.  

Burgemeester Hein van der Loo opende de tentoonstelling op donderdag 6 april 2023 in het bijzijn van Bob en Michelle Friedländer en Bianca Tat, de weduwe van Jos Jongerius.

Almeerders op de fotorol is voor publiek geopend van 11 april tot en met 2 november 2023 op dinsdag, woensdag en donderdag van 12.00 - 16.00 uur en op verzoek.
We zijn ook geopend op zaterdag 13 mei (met rondleidingen door Bob en Michelle Friedländer), zaterdag 9 september (open monumentendag) en zaterdag 23 september 2023 (Uitfestival). 

Eerste greep uit honderduizenden negatieven 

Stadsarchief Almere is sinds 2020 bezig met een groot project om alle fotonegatieven van Gert Schutte, Jos Jongerius en Bob Friedländer te digitaliseren. Deze fotografen hebben al hun fotonegatieven met Almeerse foto's aan het stadsarchief geschonken. Deze tentoonstelling toont een eerste greep uit een gedigitaliseerde collectie van meer dan 623.000 (!) fotonegatieven. De foto's van Jongerius en Schutte zijn in 2021 en 2022 gedigitaliseerd, de foto's van Friedländer volgen in 2023. Daarna volgt de selectie en het beschrijven van de foto's, een proces dat nog jarenlang kan duren. 

Vroeg Almere vertelt vele verhalen 

Van diverse foto’s weten we niet waar in Almere en waarom ze zijn genomen. Weet jij dat wel? We roepen de hulp in van Almeerders om verhalen aan de foto’s toe te voegen. Kom naar de tentoonstelling en vertel ons het verhaal achter de foto’s. Gedurende Almere op de fotorol voegen we steeds een serie van +/- 100 nieuwe foto’s toe. Dat doen we op 1 juni, 1 augustus en 1 oktober 2023. De tentoonstelling ziet er dus steeds –iets– anders uit.  

Video fotonegatieven

623.000 fotonegatieven. Hoe pak je het digitaliseren aan? In deze video gemaakt door de Clipjesfabriek nemen we je mee door de fotocollectie.