Direct naar paginainhoud

Opening full colour editie Almeerders op de Fotorol

Woensdag 14 februari om 13.00 uur opent wethouder Kees Ahles in Stadsarchief Almere de full-colour editie van de succesvolle tentoonstelling 'Almeerders op de Fotorol'. Na 5 edities met zwart-wit foto's van de Almeerse persfotografen Gert Schutte, Jos Jongerius en Bob Friedländer is het nu tijd voor kleur!

 

Iedereen is welkom bij deze bijeenkomst in het stadsarchief (tegenover stadhuis, onderin het gebouw van de bibliotheek). De fotografen Gert Schutte en Bob en Michelle Friedländer zijn ook aanwezig.

Foto Gert Schutte, collectie Stadsarchief Almere

630.000 fotonegatieven

De afgelopen twee jaar liet Stadsarchief Almere 630.000 (!) fotonegatieven digitaliseren. Er bleek een te groot risico dat de kwaliteit van de negatieven achteruit ging. Het overgrote deel van de foto's zijn gemaakt in zwart-wit. Ze werden gemaakt voor de lokale kranten die in die tijd nog niet in kleur werden gedrukt.

Het stadsarchief maakte uit de gedigitaliseerde beelden een eerste selectie met vooral foto's van Almeerders in de beginjaren van de stad. Om de twee maanden werden alle foto's gewisseld. Bij deze zesde en laatste fotowissel zijn voor het eerst kleurenfoto's te zien. Jongerius en Friedländer maakten tot eind jaren negentig zelden kleurenfoto's. Schutte deed dat iets vaker maar de eerste jaren ook maar zeer beperkt. 

Almeerders op de Fotorol werd de afgelopen maanden door vele honderden bewoners van Almere bezocht. Bezoekers vragen we om informatie aan de foto's toe te voegen en daarom hangen er allemaal 'geeltjes' in de tentoonstelling.