Direct naar paginainhoud

Jaarverslag Stadsarchief Almere 2022

Ben je benieuwd wat het Stadsarchief Almere allemaal doet? Bekijk dan eens ons jaarverslag over het jaar 2022, met daarin alle activiteiten van het stadsarchief het afgelopen jaar. Het jaarverslag is in online te lezen of haal een exemplaar op tijdens de vaste openingstijden, dinsdag, woensdag en donderdag van 12.00 - 16.00u.

Klik op foto en bekijk het jaarverslag 2023

Jaarlijks brengt het stadsarchief verslag uit aan de burgemeester en wethouders. Het verslag is ook openbaar toegankelijk. In het jaarverslag 2022 staan –kort en bondig– de activiteiten van het stadsarchief over vier deelgebieden.

Ten eerste over advisering en toezicht op informatiebeheer. Ten tweede over de collectie en de (gemeentelijke) overbrengingen. Zo werd in 2022 bijvoorbeeld de bouwvergunningen van de ZIJP uit de periode 1963 - 1983 en van de gemeente Almere (1984 - 1993) overgebracht naar het stadsarchief. In totaal ruim 13.000 dossiers, die 266 strekkende meter archief in beslag neemt. Bewoners van Almere en andere betrokkenen kunnen sinds vorig jaar de papieren bouwdossiers uit de periode 1963 - 1993 opvragen bij Stadsarchief Almere.

Het derde deelgebied betreft de publieke functie van Stadsarchief Almere en geeft een overzicht van de aangevraagde stukken, de verschillende tentoonstellingen (Women of Almere, Vormgevers van Almere en Water-Polder-Weerwater) en divers projecten zoals bijvoorbeeld de fotocollectie van Anja de Graaff. Verder laten we zien hoe we via websites en social media de collectie van het stadsarchief aan een breed publiek communiceren. Een voorbeeld is de serie 'Foto van de Maand' en de foto's die regelmatig op Facebook verschijnen. Het vierde een laatste deel gaat over de organisatie; de formatie (in 2022 zes medewerkers verdeeld over 4,4 fte) en de inzet van vrijwilligers in de tentoonstellingen en het helpen bewerken van archieven.