Direct naar paginainhoud

Tentoonstelling Vormgevers van Almere #1 (2022)

22 videoportretten over het maken van de stad, toen en nu

Van 23 maart tot en met 23 juni 2022 is in Stadsarchief Almere de tentoonstelling Vormgevers van Almere te zien. De tentoonstelling bestaat uit 22 videoportretten over het maken van de stad Almere, toen en nu. In een one-take video vertellen deze Almeerders over hun bezieling voor de stad. Wat waren hun plannen toen en nu voor Almere? Vormgevers van Almere is een groeiende serie. In 2024 is Vormgevers van Almere #2 te zien. 

In Vormgevers van Almere komen elf pioniers aan het woord die in de jaren zeventig en tachtig vol idealisme bouwden aan de stad zoals peetvaders en –moeders Jan Wouter Bruggenkamp, Harrie de Heij en Anita Lantermans, naast elf mensen die anno 2022 met dezelfde gedrevenheid een stempel drukken op de duurzame groei van de stad zoals jongerenwerker Romeo Lobo, initiatiefnemer Sacha de Ruiter of chef kok Sharon de Miranda.

Vormgevers van Almere is te zien in Stadsarchief Almere

Locatie: Stadhuispromenade 2, tegenover het Stadhuis in Almere Stad

Van woensdag 22 maart t/m woensdag 25 mei 2022 

Woensdag en donderdag van 13.00 uur - 17.00 uur en op verzoek. Toegang vrij. 

Let op: Stadsarchief Almere is gesloten op 27 april (Koningsdag), 3 mei (Bevrijdingsdag), 26 mei (Hemelvaartsdag) en alle vrijdagen in mei (6 mei, 13 mei, 20 mei, 27 mei 2022).

Verhalen over verleden, heden en toekomst

De 22 vormgevers van toen en nu staan voor de vele Almeerders die bijdragen aan de vorming van de stad. Met de verhalen van verleden, heden en toekomst verbinden we de Almeerse geschiedenis met de groene stad van de toekomst. Vomgevers van Almere is een initiatief van Groen&Gezond en Stadsarchief Almere in het kader van de Floriade 2022 en sluit aan bij het thema Growing Green Cities.

Bekijk alle 22 portretten

Bekijk hieronder de 22 videoportretten van de Vormgevers van Almere. In de tentoonstelling zijn ook een korte videoboodschap van waarnemend burgemeester Ank Bijleveld te zien. Maak in de tentoonstelling ook kennis met filmer Karin Kooij. Zij ging bij de 22 vormgevers op bezoek en nam de portretten op. 

Wie is filmer Karin Kooij

De video's werden gemaakt door Karin Kooij. Zij werkte bij het Ministerie van Infrastrutuur en Waterstaat, waar ze onder andere videoportretten van innovatieve mensen maakte. Zij ging bij alle 22 vormgevers van Almere op bezoek en maakte in haar kenmerkende losse stijl de opnames, die ze allemaal in one-take opnam.

Colofon

Vormgevers van Almere is een initiatief van Groen Gezond en Stadsarchief Almere in het kader van het Floriade-thema: Growing Green Cities.

Samenstelling: Monique van de Plas en Odette Pieterse (Groen & Gezond) en Michel Langendijk (Stadsarchief Almere)

Videoportretten: Karin Kooij

Grafisch ontwerp: Mark Venema / Watch4Media

Met dank aan: alle geportretteerden