Direct naar paginainhoud

Lia de Clerk, de eerste inwoner van Almere, overleden op 90-jarige leeftijd

Vandaag bereikte ons het verdrietige nieuws dat Lia de Clerk op zondag 3 december 2023 is overleden. Samen met haar man Henk ontving zij op 30 november 1976 de eerste sleutel van hun woning aan de Schoolwerf. Daarmee werd zij de eerste inwoner van de stad. Haar leven lang is Lia ambassadeur van Almere gebleven. Een paar maanden geleden bezocht 'The first lady van Almere', samen met haar dochters, de tentoonstelling Almeerders op de Fotorol.

Lia de Clerk tijdens haar bezoek aan Stadsarchief Almere

Haar hele Almeerse leven lang was Lia de Clerk een belangrijke ambassadeur voor de stad. Er zijn heel veel foto's waarop Lia te zien of of videobeelden waarop zij enthousiast vertelt over Almere. De meest beroemde video is "Almere krijgt zijn eerste bewoners", een opnamen van het Polygoon journaal uit 1976 en ook in de VPRO documentaire Pionieren in de Polder uit 2016 komt Lia uitgebreid aan het woord.

De afgelopen jaren was Lia regelmatig te gast bij Stadsarchief Almere. De laatste keer was in juni van dit jaar. Op een avond, buiten de drukte van de normale openingstijden, bezocht ze toen samen met haar dochters Esther en Deborah de tentoonstelling Almeerders op de Fotorol. Urenlang bekeken ze samen alle zwart-wit foto's en voorzagen ze van commentaar. Bij die gelegenheid maakten we deze foto die we, ter nagedachtenis aan de bijzondere Lia de Clerk, de komende periode in de tentoonstelling zullen plaatsen.