Direct naar paginainhoud

Video-archief Almere TV uit 1984 - 2006 staat online

Vanaf vandaag zijn ruim 900 uur aan video-opnamen van Almere TV uit de periode 1984 – 2006 online terug te kijken. Stadsarchief Almere heeft in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de videobanden van deze voormalige stadszender laten digitaliseren. Bij de gedigitaliseerde banden van Almere TV zijn unieke historische beelden herontdekt, zoals de beëdiging van de eerste burgemeester Han Lammers, en de inauguratie van de Groene Kathedraal met kunstenaar Marinus Boezem .

Startbeeld met camera in beeld en tekst 'Dit is Almere TV'

Startbeeld Almere TV 'Dit is Almere TV'

Almere TV was actief van1984 tot en met 2015. De uitzendingen werden indertijd bewaard op videobanden. Het video-archief van uitzendingen tussen 1984 en 2006 werd lange tijd door voormalige vrijwilligers van de omroep bewaard. In 2019 zijn bijna 900 Umatic en 70 DVCam videobanden overgedragen aan Stadsarchief Almere. Omdat het risico bestond dat de videobanden onbruikbaar zouden worden, zijn de afgelopen twee jaar alle banden in samenwerking met Beeld en Geluid gedigitaliseerd en toegankelijk gemaakt.

De uitzendingen bevatten interessant historisch materiaal aldus stadsarchivaris Ellis Kreuwels. De uitzendingen bieden ons een blik op de tijdgeest en op het dagelijkse leven in Almere in de vorige eeuw maar ook op een aantal unieke gebeurtenissen. Zo zijn beelden gevonden van de eerste gemeenteraadsvergadering op 2 januari 1984, de start van de Flevolijn Weesp – Almere in 1987 en de opening van het landschapskunstwerk De Groene Kathedraal in 1996. Een selectie van interessante video's van Almere TV is op de website van Stadsarchief Almere te zien. 

Slechts een fractie van de opnamen heeft Stadsarchief tot nu toe bekeken. Verwacht wordt dat de komende tijd nog vele bijzondere momenten uit de Almeerse geschiedenis herontdekt gaan worden.

Uitzendingen bekijken

Via de website van Beeld en Geluid en via de zoekportal van Stadsarchief Almere zijn de gedigitaliseerde opnamen te bekijken. Van een groot deel van de oorspronkelijke banden zijn ook de inhoudsopgaven bewaard gebleven waardoor zoeken op trefwoord mogelijk is. Stadsarchief Almere gaat met behulp van vrijwilligers nog meer informatie per uitzending toevoegen zodat de doorzoekbaarheid op termijn nog verder toeneemt.

Stadsarchief Almere roept kijkers op om bijzondere of opvallende opnamen uit de ruim 900 uur materiaal door te geven via stadsarchief@almere.nl. Zo kunnen korte clips uit de uitzendingen via de website van Stadsarchief Almere stadsarchief.almere.nl worden uitgelicht voor andere geïnteresseerden.

 

--------------------------------------  einde bericht -----------------------------------------

 

Neem voor meer informatie over de gedigitaliseerde uitzendingen van Almere TV contact op met Michel Langendijk, adviseur publieksbereik van Stadsarchief Almere via mlangendijk@almere.nl en 06 4096 3010