Direct naar paginainhoud

Foto van de maand - Kampeerterrein Muiderzand

In 1980 opent Kampeerterrein Muiderzand, een van de eerste campings van Almere. 'Kampeerbewijs verplicht' zien we op deze foto van Ton Kastermans uit augustus 1983. Een zomerse foto die we presenteren als foto van de maand augustus 2021. 

In eerste instantie is Muiderzand een eenvoudig terrein waar bezoekers via een paadje uitkomen in de 'middle of nowhere'. Later verschijnen onder andere trekkershutten en wordt het terrein beter ontsloten. Inspelend op de behoeften van de gasten bouwt de eigenaar een haven bij het kampeerterrein. Alles wordt knalblauw geschilderd, wat de haven de naam “Het Smurfendorp” oplevert. In de loop van de jaren negentig neemt de huidige eigenaar het terrein over en groeit de haven uit tot wat zij nu is: de jachthaven Marina Muiderzand in DUIN, in Almere Poort. De oorspronkelijke camping is inmiddels gesloten. 

Op een historische pagina op de website van de Marina (update 2024, inmiddels niet meer toegankelijk) vonden we achtergrondinformatie over het kampeerterrein, verder zijn er weinig openbare bronnen beschikbaar. In de database van het Stadsarchief is behalve bovenstaande foto wel wat andere digitale informatie te vinden over Muiderzand en andere kampeerterreinen in Almere in de beginjaren van de stad. Voorbeelden zijn het Bestemmingsplan Muiderzand en een prachtige schets van Almere Poort uit 1983. Beiden zijn als pdf te bekijken en de schets is hieronder in klein formaat te zien. Dit is het gebied met het Almeerderstrand, de woonwijk DUIN en waar de culturele instellingen Vis-a-Vis en Strandlab te vinden zijn. 

In de database van het Stadsarchief is ook informatie over andere –inmiddels verdwenen– kampeerterreinen / campings te vinden zoals bij het De Blocq van Kuffeler, Wilgenbos en Almeerderhout. Gebruik zoektermen als 'kampeerterrein' of 'camping'.

Dit is de foto van de maand, een serie waarin we je meenemen door de geschiedenis van Almere.

Bekijk de andere foto's van de maand of zoek verder naar nog veel meer foto's van Almere via digitaalerfgoed.almere.nl