Direct naar paginainhoud

Januari 2024 – 40 jaar gemeentewording en de eerste raadsvergadering

Op 2 januari 1984, precies 40 jaar geleden, vond de eerste gemeenteraadsvergadering van de Gemeente Almere plaats. Een dag eerder was Almere officieel een gemeente geworden. Daarom kozen we deze foto van Bob Friedländer van bijeenkomst als foto van de maand. 

Tijdens de feestelijke bijeenkomst kreeg Han Lammers als eerste burgemeester de ambtsketen omgehangen, werd de eerste gemeenteraad van Almere geïnstalleerd, de eerste vijf wethouders gekozen en een Bonifatiusspeld uitgereikt. De lokale omroep Almere TV zond die dag voor het eerst uit en gelukkig hebben we de beelden nog!

Opnamen Almere TV van de eerste raadsvergadering van Almere

Stadsarchief Almere liet de afgelopen jaren alle videobanden van Almere TV tussen 1984 en 2006 digitaliseren. Zo bleef ook de integrale (en urenlange) TV opname van de gemeentewording van Almere bewaard. Ter ere van de gemeentewording in 1984 publiceren we vandaag een samenvatting van de uitzending van Almere TV. 

Dit is de foto van de maand, een serie waarin we het heden met het verleden verbinden en je meenemen door de geschiedenis van Almere.