Direct naar paginainhoud

Het Bivak in Almere Haven

Het 'Bivak' was een groep van acht tijdelijke woningen die eind 1975 in Almere Haven werden neergezet. In een hofje werden acht tijdelijke woningen –stacaravans– bij elkaar geplaatst en bestrating aangelegd. Hier woonden de kwartiermakers van de stad Almere. Ze werkten onder andere bij de GGD, de PTT en de rijkspolitie. Politieman Wim Leeman kreeg op 1 december als eerste de sleutel van zijn tijdelijke woning. Voor het project Levensboek van Humanitas werd het levensverhaal van Wim Leeman en de geschiedenis van het Bivak opgeschreven door auteur Jak Boumans. Lees elders op deze site nog veel meer over het boek 'De Allereerste Almeerder’.

Bovenstaande tekening van Almere Haven, met daarop met viltstift aangegeven de locatie van het Bivak, was in het bezit van Wim Leeman. Jak Boumans ‘herontdekte’ deze bijzonder tekening en de bijbehorende brief tijdens het schrijven van het boek. In brief van de Rijksdienst IJsselmeerpolders gedateerd 26 november 1975 staat: 'Bijgaand doe ik u een tekening toekomen waarop de tijdelijke straatnaam 'Bivak' in Almere is aangegeven'.

Dit is het allereerste officiële document waarin de naam Bivak en de plaats van het hofje staan ingetekend en daarom is dit beeld gekozen als foto van de maand.

Hieronder staat de begeleidende brief gedateerd 26 november 1975 die Wim Leeman eind november kreeg toegestuurd, vlak voordat hij de sleutel van zijn tijdelijke woning zou betrekken op 1 december 1975.

Dit is de foto van de maand, een serie waarin we je meenemen door de geschiedenis van Almere.

Bekijk de andere foto's van de maand of zoek verder naar nog veel meer foto's van Almere via digitaalerfgoed.almere.nl