Direct naar paginainhoud

Maart 2022 – Kernwapenvrij Almere

'Kernwapenvrije Gemeente' staat onder het stadsdeelbord op deze foto uit de jaren tachtig. Welk bijzonder verhaal vertelt deze foto?

Rond 1980 viel voor het eerst het woord ‘kerncentrale’ in verband met de Noordoostpolder. In de polder was nog ruimte te over en de landelijke overheid zag mogelijkheden voor een kerncentrale of een opslagplaats voor radioactief afval. ‘Niet in mijn achtertuin’ dachten de Almeerders, inmiddels zo’n 12.000 mensen. Landdrost en wethouders maakten duidelijk hoe de meeste Almeerders erover dachten: onder alle stadsdeelborden verschenen bordjes met ‘Kernwapenvrije gemeente’. De borden duidden niet alleen de stadsgrenzen aan, maar ook de grenzen van de inwoners van de stad. Tot in de jaren negentig bleven de bordjes hangen. 

Door de huidige oorlog Oekraïne en de dreigende woorden van Putin over de inzet van kernwapens krijgt deze foto een hele nieuwe en actuele lading, en daarom kozen we deze foto van Jos Jongerius als foto van de maand. 

Atoomschuilkelders

Wist u dat Almere nog meer geschiedenis heeft met kernwapens en dat er atoomschuilkelders in de stad zijn gebouwd? In de jaren zestig, op het dieptepunt van de koude oorlog, werden vanwege de dreiging van een atoomaanval schuilkelders met loden deuren en speciale ventilatiesystemen gebouwd onder de woningen van de werknemers van het gemaal De Blocq van Kuffeler. De schuilkelders liggen nog steeds onder de woningen. Ze bieden geen bescherming meer en doen tegenwoordig vooral dienst als opslagruimte. Door de huidige oorlog hebben de bewoners vast weer even nagedacht over de bijzondere kelders onder hun woning.

Dit is de foto van de maand, een serie waarin we je meenemen door de geschiedenis van Almere.

Bekijk de andere foto's van de maand of zoek verder naar nog veel meer foto's van Almere via digitaalerfgoed.almere.nl