Direct naar paginainhoud

Water-Polder-Weerwater

Van 1 juli tot en met december 2022 is de tentoonstelling Water-Polder-Weerwater te zien, het bijzondere verhaal hoe in een net drooggelegde polder een stadmeer werd uitgegraven en het wéér water werd. Aan de hand van foto's, plattegronden, ontwerpschetsen en brieven uit de collectie vertellen we stap-voor-stap de bijzondere onstaansgeschiedenis van Almere. Water-Polder-Weerwater wordt begeleid door teksten en een brochure in het Nederlands en Engels. 

Water-Polder-Weerwater tells the history of the polder, Almere and the Weerwater. The exhibition shows step-by-step how land was reclaimed from the water of the IJsselmeer and the surprising story why water was returned to the middle of the polder that had just been uncovered. The texts in the exhibition are both in Dutch and English.

Openingstijden / Opening hours

De tentoonstelling is geopend op wo, do en vr van 13.00 - 17.00 uur en op verzoek. Toegang vrij
The exhbition can be visited on Wed, Thu and Fri from 1 to 5 PM and upon request. Admission is free

Locatie / Location

Stadsarchief Almere, Stadhuispromenade 2, 1315 XP Almere (tegenover Stadhuis / opposite Town Hall),
Op 5 minuten lopen van NS station Almere Centrum, en 5 minuten rechtuit vanaf de boot naar de Floriade
On a 5 minute walk from Almere Centrum Railwaystation, and 5 minutes straight on from the Floriade Ferry.

Publicatie Water-Polder-Weerwater

Bij de tentoonstelling is de gratis publicatie Water-Polder-Weerwater verkrijgbaar, een boekje van 32p met een achtergrondverhaal een selectie van foto's. Click op de foto om het boekje te downloaden (als pdf) of haal een exemplaar op in Stadsarchief Almere. 

Water-Polder-Weerwater is tweetalig (Engels en Nederlands)

 

Video's over de mythe van de Utopiatoren, en het verleden, heden en toekomst van het Weerwater

Waarom werd in een net drooggevallen polder een stadsmeer uitgebaggerd? Wat zijn rabatten? En waar is de Utopiatoren van gemaakt? Antwoorden op deze vragen en nog veel meer verhalen over het Weerwater, het oerbos, beginboom en plannen voor de toekomst komen voorbij in twee video's die bij de tentoonstelling zijn gemaakt door de Clipjesfabriek. Met peetvader Paul de Maar, programmamanager Marijke Kuijpers, stadsecoloog Annemiek Eggenhuizen en onderzoeker/  kunstenaar Krijn Christiaansen. 

Video Omroep Flevoland over Water-Polder-Weerwater

Omroep Flevoland maakte deze reportage naar aanleiding van de tentoonstelling Water-Polder-Weerwater.