Direct naar paginainhoud

Water-Polder-Weerwater

Van 1 juli 2022 tot en met 23 maart 2023 is de tentoonstelling Water-Polder-Weerwater te zien, het bijzondere verhaal hoe in een net drooggelegde polder een stadmeer werd uitgegraven en het wéér water werd. Aan de hand van foto's, plattegronden, ontwerpschetsen en brieven uit de collectie vertellen we stap-voor-stap de bijzondere onstaansgeschiedenis van Almere. Water-Polder-Weerwater wordt begeleid door teksten en een brochure in het Nederlands en Engels. 

Water-Polder-Weerwater tells the history of the polder, Almere and the Weerwater. The exhibition shows step-by-step how land was reclaimed from the water of the IJsselmeer and the surprising story why water was returned to the middle of the polder that had just been uncovered. The texts in the exhibition are both in Dutch and English.

Openingstijden 

De tentoonstelling is geopend op di, wo en do van 12.00 - 16.00 uur en op afspraak. Toegang vrij.

Locatie 

Stadsarchief Almere, Stadhuispromenade 2, 1315 XP Almere (onder de bibliotheek, tegenover Stadhuis),
Op 5 minuten lopen van NS station Almere Centrum

Publicatie Water-Polder-Weerwater

Bij de tentoonstelling is de gratis publicatie Water-Polder-Weerwater verkrijgbaar, een boekje van 32p met een achtergrondverhaal een selectie van foto's. Click op de foto om het boekje te downloaden (als pdf) of haal een exemplaar op in Stadsarchief Almere. 

Water-Polder-Weerwater is tweetalig (Engels en Nederlands)

 

Ontwerp nieuwe landschapskunstwerk aan het Weerwater

Presentatie van Sachi Miyachi i.s.m. Land Art Flevoland

Sachi Miyachi werkt aan het ontwerp voor een nieuw landschapskunstwerk in het Weerwater. In Stadsarchief Almere kun je van 12 januari tot en met 23 maart 2023 een kleine presentatie over Reed Bank Cycles bezoeken, die aansluit op de huidige tentoonstelling Water-Polder-Weerwater. 

In haar toevoeging aan de tentoonstelling Water-Polder-Weerwater laat Miyachi de schetsen zien van haar kunstproject dat zij de komende vijf jaar gaat ontwikkelen. Daarnaast probeert ze het kunstwerk, dat nu alleen nog een plan is, al tastbaarder te maken. Dit doet ze door echte materialen, waaronder water en riet uit het Weerwater, naar de tentoonstelling te brengen.

PAPIERMOLEN

Het ontwerp van Sachi Miyachi voor het nieuwe kunstwerk bestaat uit een tijdelijke, beeldbepalende papiermolen waar van het riet en het water van het Weerwater papier zal worden gemaakt. Deze molen komt te staan op een plek aan het Weerwater, de exacte locatie moet nog worden bepaald.

PAPIER

Van het Weerwaterpapier wordt vervolgens papiergeld gemaakt ter gelegenheid van 50 jaar Almere. Miyachi borduurt hiermee voort op de munten die zijn geslagen bij de viering van 1 jaar Almere (1977) – deze munt is nu te zien in het Stadsarchief. Het project gaat daarmee impliciet ook over hoe landschap en economie verbonden zijn, hoe water zelf waarde kan creëren.

SAMEN MET BEWONERS

Het papier in de papiermolen wordt samen met bewoners en belangstellenden gemaakt. Het fundament van de molen is gevormd naar het proces van papiermaken en doet dienst als workshopruimte. Ook aan het ontwerpen van het papiergeld doen bewoners mee. Het project werk toe naar de viering van 50 jaar Almere in 2026. Daarna wordt de papierfabriek afgebroken en de fundering omgevormd tot een permanente sculptuur, een nieuw landschapskunstwerk voor Almere.

TAFELGESPREKKEN

Tijdens de tentoonstelling organiseert de kunstenaar gesprekken met bewoners en organisaties die bij het project betrokken zullen zijn. Heb je ook belangstelling om mee te doen? Hou de website van Land Art Flevoland in de gaten voor meer informatie.

--

Sachi Miyachi ontwerpt het kunstwerk in opdracht van Gemeente Almere. Stichting Land Art Flevoland begeleidt het project. Met dank aan het Stadsarchief voor de gastvrijheid.

Video's over de mythe van de Utopiatoren, en het verleden, heden en toekomst van het Weerwater

Waarom werd in een net drooggevallen polder een stadsmeer uitgebaggerd? Wat zijn rabatten? En waar is de Utopiatoren van gemaakt? Antwoorden op deze vragen en nog veel meer verhalen over het Weerwater, het oerbos, beginboom en plannen voor de toekomst komen voorbij in twee video's die bij de tentoonstelling zijn gemaakt door de Clipjesfabriek. Met peetvader Paul de Maar, programmamanager Marijke Kuijpers, stadsecoloog Annemiek Eggenhuizen en onderzoeker/  kunstenaar Krijn Christiaansen. 

Video Omroep Flevoland over Water-Polder-Weerwater

Omroep Flevoland maakte deze reportage naar aanleiding van de tentoonstelling Water-Polder-Weerwater.