Direct naar paginainhoud
 • Bob Friedlander met kleinkinderen en zijn tegel op de Walk of Fame

  Bob Friedlander met kleinkinderen en zijn tegel op de Walk of Fame

 • Typische Bob Friedländer stijl, met een trapje. Foto Studio Friedländer

  Typische Bob Friedländer stijl, met een trapje. Foto Studio Friedländer

  Typische Bob Friedländer stijl, met een trapje. Foto Studio Friedländer

 • Bob Friedländer achter op de motor. Foto Studio Friedländer

  Bob Friedländer achter op de motor. Foto Studio Friedländer

  Bob Friedländer achter op de motor. Foto Studio Friedländer

 • Zwart wit foto van fotografen in actie, foto Jos Jongerius

  Fotografen in actie waaronder Bob Friedländer, foto Jos Jongerius

  Fotografen in actie, foto Jos Jongerius

Fotocollectie Bob Friedländer

De afgelopen vijftig jaar maakte persfotograaf Bob Friedländer, vaak geholpen door zijn vrouw Michelle, vele (tien)duizenden foto's van Almere. Het Stadsarchief Almere heeft de hele collectie Almere foto's van Friedländer in beheer.

Een deel van foto's vanaf 1979 tot en met 2009 zijn nu online toegankelijk via digitaalerfgoed.almere.nl (zoek op Friedlander en klik op 'afbeeldingenoverzicht'). Onlangs heeft het Stadsarchief nog een aanvulling binnengekregen over de jaren 2010 - 2020, aan de digitale ontsluiting daarvan wordt nog gewerkt. In 2023 worden meer dan 200.000 fotonegatieven van Friedländer gedigitaliseerd en – op termijn– toegankelijk gemaakt.

In een serie over fotografen van Almere maakte het Stadsarchief onderstaand portret. Op deze pagina vind je verder een selectie foto's van Friedländer en meer informatie over de collectie. Op 9 maart 2022 werd Bob Friedlander 80 jaar, lees het nieuwsbericht over zijn verjaardag.

Biografie
De Almeerse fotograaf Bob Friedländer groeit op in een klein gezin van drie kinderen. Zijn ouders zijn Duits en omdat zijn vader joods is zijn die in 1937 voor de Nazi’s in Duitsland. Zijn vader duikt tijdens de bezetting onder en overleeft de oorlog. Intussen groeit Bob op bij zijn moeder in Amsterdam-Zuid. Het gezin wordt na de oorlog herenigd. Omdat zijn vader handelsvertegenwoordiger in confectie is gaat Bob in 1954 naar de Vierjarige Handelsschool in Amsterdam. Echter door zijn familie in Berlijn komt hij in de wereld van de fotografie terecht en vestigt zich in 1964 als zelfstandig fotograaf in de Jordaan in Amsterdam. Bob wordt in Amsterdam een bekend sportfotograaf met een grote voorliefde voor Ajax. In 1980 verhuist hij naar Almere en wordt daar de vaste fotograaf van De Almare en is een begrip in Almere. Hij wordt in alles bijgestaan door zijn vrouw Michelle Friedländer. Bron: www.flevolandsgeheugen.nl Remco van Diepen

In 2014 werd de 41ste tegel in de Almeerse Walk of Fame toegekend aan Bob Friedländer.

In 2015 meldt Omroep Flevoland dat Bob Friedländer na 53 jaar stopt met fotograferen. 'Friedländer kan niet meer voldoende enthousiasme opbrengen om jaar in jaar uit hetzelfde type foto's te maken. Bovendien heeft hij niet meer de fysieke kracht om bij nacht en ontij met zijn camera op pad te gaan'.
 

Voorbeelden van het werk van Bob Friedländer

 • zwart wit foto met portret van landdrost Han Lammers in 1983

  Portret van landdrost Han Lammers (detail)

  Foto Bob Friedländer, 1983

 • Zwart wit foto van een reuzenrad in het Centrum van Almere Stad circa 1986

  Reuzenrad in Almere Stad, foto Bob Friedländer, 1986

  foto uit de collectie Stadsarchief Almere

 • Zwart-wit foto van Bob Friedländer uit de collectie van Stadsarchief Almere van schaatsende mensen op de Olstgracht in Almere Stad

  IJspret op de Olstgracht, foto Bob Friedländer, 1991

  Foto uit de collectie van Stadsarchief Almere van schaatsende mensen op de Olstgracht in Almere Stad

Fotocollectie
De totale collectie van Bob Friedlander bestaat uit ca. 80 dozen met fotonegatiefvellen uit de perioode 1979 - 2002, dat later nog werd aangevuld met materiaal tot en met 2020. Een deel van het materiaal is beschreven en digitaal toegankelijk gemaakt. In de loop der tijd zullen er extra beschrijvingen toegevoegd worden.

Voorwaarden voor raadpleging en gebruik
Er zijn geen beperkende voorwaarden met betrekking tot raadpleging. Het archief verkeert in goede staat en is geheel openbaar. De auteursrechten zijn in zijn geheel en zonder voorbehoud overgedragen aan het Stadsarchief Almere. Wil je materiaal van Bob Friedlander gebruiken? Neem dan contact met ons op.

Verwant materiaal
Stadsarchief Almere heeft een uitgebreide beeldbank met losse foto's die systematisch geordend zijn. Aanvullend heeft het stadsarchief nog twee collecties van Almeerse fotografen, te weten de collectie Jos Jongerius en de collectie Gert Schutte.