Direct naar paginainhoud
Ikoon 'Verdieping/Archief'

Fotocollectie Jos Jongerius

De fotocollectie van Jos Jongerius (1950 - 2020), bestaande uit foto's die hij maakte in Almere, is eigendom van het Stadarchief Almere. Op deze pagina gaan we in op de biografie van Jongerius, de staat van de collectie en de verwerving van de colllectie van meer dan 60.000 negatiefstroken door het Stadsarchief Almere. Het archief is voor een deel digitaal toegankelijk via digitaalerfgoed.almere.nl (zoek op Jongerius en klik links op 'afbeeldingenoverzicht'). Wilt u bepaalde negatieven van Jongerius inzien? Neem contact met ons op via stadsarchief@almere.nl 

Selectie foto's van Jos Jongerius

  • Jos Jongerius Triathlon

Biografie Jos Jongerius

Vanaf 1980 maakt Jos Jongerius foto’s voor de voorloper van de gemeente Almere de Rijksdienst voor de Zuidelijke IJsselmeerpolders. Hij fotografeert voor het Zijpbulletin en voor de diverse nationale kranten die een Almeers kopblad hebben. 

Met de groei van Almere groeien ook de werkzaamheden van Jos Jongerius. Hij treedt op als de politiefotograaf, blijft opdrachten doen voor de gemeente Almere en werkt voor de diverse dagbladen die in Almere worden gemaakt. Dit werk wordt gedaan vanuit huis waarbij hij wordt geholpen door zijn vrouw Bianca Tat. Midden jaren tachtig worden ze soms terzijde gestaan door enkele hulpkrachten maar verder is het een eenmanszaak. 

Politiezenders

De manier van werken is typerend voor persfotografen in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Naast het fotograferen in opdracht worden ook de politiezenders afgeluisterd om zo snel mogelijk van een gebeurtenis op de hoogte te zijn. De scanner staat dag en nacht aan en bij belangrijke gebeurtenissen gaan ze er direct op uit. Waren de foto’s geschoten dan haastte iedereen zich weer terug naar huis om zo snel mogelijk de foto’s te ontwikkelen in de doka. Na het drogen van de foto’s werden ze dan via een fotozender naar de kranten gestuurd om nog de volgende editie mee te kunnen pakken. 

Aan het begin van de jaren negentig beseft Jos Jongerius dat het beroep van persfotograaf een uitstervend beroep is. Hij begint taken over te dragen aan zijn vrouw en richt zich zelf meer op film. Vanaf 1991 zet zijn vrouw het werk voort en gaat Jos Jongerius aan de slag bij de NOS. Wel werkt Jos Jongerius nog mee aan het ontwikkelen en de verdere bewerking zoals het drogen, en snijden van de foto’s.

Duitsland
In 2000 vertrekt Jos Jongerius naar Duitsland. Bianca Tat houdt de Fotostudio Jos Jongerius nog een jaar draaiend maar ook voor haar verliest het werk zijn charme. Ze doekt de zaak op en het negatievenarchief verdwijnt in een schuur in de tuin tot het in 2009 wordt overgebracht naar het Stadsarchief Almere.

Update 2020
In juni 2020 bereikte ons het bericht dat Jos Jongerius op 31 mei 2020 in zijn nieuwe woonplaats Lochem is overleden

Overdracht Stadsarchief Almere

Na bedrijfsbeëindiging heeft het archief enige tijd in een schuur van de fotograaf gelegen. Een gedeelte van de collectie zat in negatiefbladen die in ordners was gestopt. Daarnaast waren er negatiefstroken die los in een doos zaten of in filmblikken. Na het sluiten van een contract tot in bewaring geven op 29 april 2009, heeft het archief is het archief in de originele staat in verhuisdozen overgebracht. Bewerking van het archief vond plaats in het kantoor van het Stadsarchief. Met de eerste bewerking is Elly Blankert in de zomer van 2009 begonnen. Het ging daarbij om het veilig verpakken van het materiaal zodat het opgeslagen kon worden.Het archief is definitief overgedragen op 30 december 2010, door middel van een koopovereenkomst. Hiermee is het Stadsarchief de eigenaar geworden van de gehele collectie Jos Jongerius.

Documentaire: Fotografen in het geheugen – Jos Jongerius

Bekijk ook de korte documentaire waarin Evelien de Jong, medewerker van het Stadsarchief, vertelt over de fotograaf Jos Jongerius, zijn heldere foto's en zijn rol als 'documenteerder' van de stad.

Informatie over inhoud en structuur

Bereik en inhoud:    
Het archief bestaat uit negatiefstroken van verschillende afmetingen. Het merendeel van de negatiefstroken is kleinbeeld, er zijn echter ook een aantal 6x6 negatieven. Daarnaast zijn er enkele stukken die als bedrijfsarchief worden beschouwd. Het gaat daarbij om opdrachten, brieven en facturen. Daarnaast zijn er enkele contactafdrukken bewaard gebleven.

In totaal gaat het om 75 prentendozen met daarin 6530 negatiefbladen, gestapeld opgeslagen, in totaal een collectie van bijna 3 strekkende meter

Verwant materiaal
Stadsarchief Almere heeft een uitgebreide beeldbank met losse foto's die systematisch geordend zijn. In deze systematisch geordende collectie zitten ook foto’s van Jos Jongerius, die eerder zijn verworven. Aanvullend heeft het stadsarchief nog twee collecties van Almeerse fotografen, te weten de Collectie Gert Schutte en de collectie Bob Friedländer.

 

De inventaris is vervaardigd door Evelien de Jonge, 2011. Meer informatie over de collectie Jos Jongerius is te vinden op digtaalerfgoed.almere.nl