Direct naar paginainhoud

Bezoek peetouders van Almere aan het stadsarchief

Bijna 70 oud medewerkers van het Projektburo Almere bezochten Stadsarchief Almere. Deze interdiscplinaire groep ambtenaren bedacht en ontwikkelde in de jaren zeventig de stad Almere.

Reünie Projektburo Almere met een presentatie in Stadsarchief Almere in november 2022, foto Jan Wouter Bruggenkamp

Bijna 70 oud medewerkers van het Projektburo Almere kwamen afgelopen vrijdag samen voor een reünie. Deze was georganiseerd door o.a. Jan Frans de Hartog van stichting Polderblik. Na hun bezoek aan de tentoonstelling Maak Stad Almere in KAF en een ontvangst door loco-burgemeester Julius Lindenberg op het stadhuis kwamen deze peetvaders én peetmoeders van de stad ook langs bij Stadsarchief Almere. Ze bekeken Water-Polder-Weerwater, een tentoonstelling over het ontstaan van Almere, de stad die zij voor een belangrijk deel hebben bedacht.

Werkarchieven van peetvaders in de collectie

We waren heel blij met het bezoek want een aantal oud medewerkers van het Projektburo Almere heeft de afgelopen jaren hun persoonlijke archief geschonken aan het stadsarchief. En daar wilden we hen voor bedanken. Dit soort werkarchieven bevat prachtig (en regelmatig ook uniek) materiaal dat veel inzicht biedt in de vroege geschiedenis en de pioniersfase van Almere.

Neem bijvoorbeeld het archief dat Klaas Arie Beks aan het stadsarchief schonk. Daar zitten onder andere twee bijzondere tekeningen van Teun Koolhaas in die nu in de tentoonstelling te zien zijn. En toevallig werd zijn archief later in de week opgevraagd en bestudeerd door twee architectuur historici. Duidelijke voorbeelden om het belang van dit soort particuliere archieven aan te geven.

Wil je weten wat we zoal in de collectie hebben? Zoek maar eens op 'Projektburo' in onze database digitaalerfgoed.almere.nl/.

Ook bij de tentoonstellingen Almere BovenVormgevers van Almere en de huidige tentoonstelling Water-Polder-Weerwater is veel gebruik gemaakt van de kennis en de inzichten van peetvaders en peetmoeders van de stad.