Direct naar paginainhoud

Bivak huisje gemeentelijk monument

Deze maand werd bekend dat een van de huisjes van het Bivak tot gemeentelijk monument wordt uitgeroepen. Volgens het college van burgemeester en wethouders maakt het gebouw 'de ontstaansgeschiedenis van Almere tastbaar' en verdient het de beschermende status.
Het Bivak bestond uit acht tijdelijke, houten woningen in Almere Haven die vanaf 1 december 1975 voor een paar jaar werden gebruikt door de kwartiermakers van de stad. Samen met hun gezinnen woonden drie politiemannen, twee ambulance broeders, iemand van de PTT, het electriciteitsbedrijf en een huismeester in de tijdelijke huizen. Zij waren de echte pioniers van de stad.

Eén van de huisjes is nog bewaard gebleven en is in gebruik op Volkstuinencomplex Water-Land aan de Meentweg in Almere Haven. Op zaterdag 9 september 2023, tijdens Open Monumentendag, wordt een feestelijke bijeenkomst georganiseerd.

11 jarige Aukje in het Bivak

We kozen dit beeld van het Bivak met de eerste en enige postbus van Almere van J.U. Potuyt, de fotograaf van de RIJP, als Foto van Maand. Niet alleen vanwege de monumentenstatus maar ook vanwege een toevallig bezoek van Aukje van den Bos aan het Stadsarchief Almere. Als 11 jarig meisje kwam Aukje samen met haar ouders op Het Bivak wonen. Haar vader was chauffeur van de ambulance. Naar aanleiding van de tentoonstelling Almeerders op de Fotorol kwam ze langs bij het stadsarchief en vertelde over die eerste jaren als pionier in de polder. Een prachtig verhaal met veel bijzondere details. Een verhaal dat een groter podium verdiende en zo zat Aukje een paar dagen later in een radio-uitzending van Omroep Flevoland die je hier kunt terugkijken en luisteren.

De Allereerste Almeerder

Lees en bekijk elders op deze website ook het verhaal van het Bivak en Wim Leeman, de allereerste Almeerder. Leeman was politieagent in Almere en kreeg op 1 december 1975 als eerste de sleutel van zijn huis op Het Bivak. In de serie Levensboek van Humanitas Almere beschrijft Jak Bouman het levensverhaal van deze 'Allereerste Almeerder' en gaat ook uitgebreid in op de geschiedenis van het Bivak. Stadsarchief Almere organiseerde de boekpresentatie en via de site is het boek ook gratis te downloaden.

Bivak in 2025?

Op 1 december 2025 is het precies 50 jaar geleden dat de eerste pioniers in het Bivak gingen wonen. Stadsarchief Almere onderzoekt samen met auteur Jak Bouwmans of het mogelijk is om een project met een tentoonstelling over het Bivak te organiseren. Ben je oud-bewoner of heb je op een andere manier verhalen, beelden of materiaal over die periode? Laat het ons weten via stadsarchief@almere.nl

Dit is de foto van de maand juli 2023, een serie waarin we heden met het verleden verbinden en je meenemen door de geschiedenis van Almere.