Direct naar paginainhoud

Openingstijden en Agenda Women of Almere

Openingstijden Women of Almere

De tentoonstelling Women of Almere is te zien in het Stadsarchief Almere, Stadhuispromenade 2 in Almere Stad tot en met woensdag 2 maart 2022.
De openingdagen: zijn woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 - 17.00u, en op verzoek. Vrij toegang

Na afloop van de tentoonstelling in het stadsarchief verhuizen de 50 portretten naar De Nieuwe Bibliotheek en zijn daar te zien van 5 t/m 31 maart 2022

 Open Dagen

De tentoonstelling is ook op deze vijf zaterdagen geopend voor een speciale 'open dag', de open dag van zaterdag 29 januari is vanwege covid-19 niet door. De eerstevolgende open zaterdag is op 12 februari 2022. 

  • zaterdag 16 oktober 2021, met een speciaal openingsprogramma
  • zaterdag 30 oktober 2021, met een speciaal programma naar aanleiding van de dag van de doden/Día de los Muertos met van 10.00 - 12.00 Guatamalteekse vliegers en tradities (met Eliva en Lyla) en om 13.00 Mexicaande dans en processie (Amezarie en Magdalena)
  • zaterdag 13 november 2021, met een cultureel programma Zuid Amerika met name Venezuela (Beatriz, Liana, Rosa, Daniela)
  • zaterdag 4 december 2021, openstelling tentoonstelling in de aanwezigheid van Lyla van der Kaaden (11.00 - 16.00u)
  • zaterdag 29 januari 2022, = geannuleerd
  • zaterdag 12 februari 2022, openstelling tentoonstelling met cultureel programma o.a. over Spanje (11.00 - 16.00u)

Brochure, kleurplaat en infoblad

Bij de tentoonstelling verscheen een brochure Women of Almere uitgegeven door Stadsarchief Almere en een kleurplaat en een infosheet over klederdracht.

 

Cultureel programma 'levende verhalen'

Café Cultura

Tijdens openingsdagen is dagelijks een van de geportretteerden in Stadsarchief Almere aanwezig om over haar haar eigen ervaringen te vertellen, met regelmatig rond 14.00u korte presentaties, workshops of (spaanse) conversatieles. Deze activiteiten zijn gratis en zonder inschrijving toegankelijk. Incidenteel zijn er speciale workshops met inschrijving vooraf, dat geven we duidelijk aan op het uitgebreide activiteitenprogramma op deze pagina.

Levende Verhalen

Lyla van der Kaaden organiseert de komende maanden in samenwerking met diverse organisaties in Almere (zoals de nieuwe bibliotheek, Cultuurhuis en Bureau Gelijke Behandeling) activiteiten naar aanleiding van de tentoonstelling Women of Almere. Ze ontvangt daarvoor steun van Cultuurfonds Almere en Almere City Marketing.

de nieuwe bibliotheek in Almere Stad

Zondag 31 oktober 2021 vanaf 13.00u, is in de nieuwe bibliotheek in Almere Stad een speciale dag van Women of Almere over Dia de los Muertos / Dag van de doden met deze activiteiten: Dia de los Muertos Schilderijen maken met Rosa (Venezuela), Dia de los Muertos Pinata maken met Ivette (Mexico), Dia de los Muertos: Koek decoreren met Alondra en Liliana (Mexico), Dia de los Muertos: Sugar Skull decoreren met Beatriz en Daniela (Venezuela) en Dia de los Muertos: Coco (film)

Zaterdag 22 januari 2022, 14.00u [Uitgesteld ivm covid-19] Cineforum, middag over El Salvador met vertoning Bien Mal
Vertoning van de film Bien Mal, met na afloop van de film proeverij van Latijns Amerikaanse gastronomie en zal een groep Salvadoranen op het Cineforum hun ervaringen delen. 

Zaterdag voorjaar 2022 Cineforum: Ja Jaula de Oro Tijdens Cineforum wordt in de nieuwe bibliotheek Ja Jaula de Oro vertoond, een film waarin de 15 jarige Juan, Sara en Samuel Guatemala ontvluchten om via Mexico de Verenigde Staten te bereiken. Ze geloven dat een betere toekomst ligt te wachten maar al snel wordt de harde realiteit duidelijk. Na afloop van de film kan het publiek proeven van Latijns Amerikaanse gastronomie en in gesprek gaan met geportretteerde vrouwen van het project Women of Almere

Cultuurhuis Almere Buiten

Zondag 12 december in Cultuurhuis in Almere Buiten vindt het programma Het verhaal van Lyla en de Latin Women of Almere plaats, met muziek, dans, gastronomie, film en bingo en/of Loteria Mexicana. Dit programma is helaas i.v.m. covid-19 komen te vervallen. Zie cultuurhuisalmerebuiten.nl

 

Vier themabijeenkomsten i.s.m. Bureau Gelijke Behandeling 

Met Bureau Gelijke Behandeling organiseert Lyla van der Kaaden in de tentoonstellng in Stadsarchief Almere maandelijks een bijeenkomst over sociaal-culturele thema’s rond migratie.

Vrijdag 5 november 2021, 11.00 uur: Verlies, rouw en acceptatie
Prestaties en verlies horen bij het leven van de mens, net als leven en dood. In het leven krijgt iedereen te maken met nieuwe ervaringen en ook met verlies. De getuigenissen van de migrantenvrouwen in Women of Almere, bevestigen dat ze veel hebben moeten opgeven vanwege de migratie en dat hun verliezen aanzienlijk waren. Aanmelden voor deze gratis bijeenkomst is verplicht, gebruik hiervoor deze link (via Eventbrite).

Vrijdag 3 december 2021, 11.00 uur: De zoektocht naar identiteit van geadopteerde vrouwen uit Almere. 
Bijeenkomst over gedeelde ervaringen van geadopteerden die op zoek gaan naar hun identiteit en roots. Aanmelden voor deze gratis bijeenkomst over adoptie is verplicht, gebruik deze link (via Eventbrite)

Vrijdag 21 januari 2021, 11.00 uur: Culturele verschillen op de arbeidsmarkt (uitgesteld ivm covid-19)
Tijdens deze bijeenkomst willen we het hebben over de culturele verschillen waar je mee te maken kan krijgen op de arbeidsmarkt. We willen graag ervaringen met elkaar delen over de vooroordelen die een werkgever kan hebben over sollicitanten met een migratieachtergrond maar ook over de culturele verschillen tussen de werknemers op de werkvloer. (aanmelden verplicht, link volgt).

Vrijdag 4 februari 2021, 11.00 uur: Migratie en Taalrouw (uitgesteld ivm covid-19)
Bijeenkomst over de uitdagingen, ervaringen en gevoelens van het niet spreken van de taal. Taalrouw is de moeite om te communiceren in een andere taal dan de moedertaal. Het niet meer kunnen gebruiken van de moedertaal voor dagelijkse dingen maakt het moeilijk om gevoelens uit te drukken. Migrantenvrouwen hebben de neiging zich onzeker te voelen omdat ze niet vloeiend in het Nederlands kunnen communiceren, wat hen beperkt om contact te maken en te integreren in de nieuwe cultuur. (aanmelden verplicht, link volgt).