Direct naar paginainhoud

Foto met een verhaal bij 1Almere en Omroep Flevoland

Stadsarchief Almere is sinds 2022 om de maand op vrijdagmiddag te horen bij Omroep Flevoland. In de uitzending vertellen we een verhaal over de geschiedenis van Almere, zo veel mogelijk naar aanleiding van de actualititeit.

In  2021 en juni 2022 deden we dat ook tijdens de radio-uitzending van Easy 95.5 FM en op de website en social mediakanalen van 1Almere. Lees en beluister hieronder een selectie van de vrijdagse Omroep Flevoland- en een aantal 'Throwback Thursday' verhalen terug of beluister meer dan 25 uitzendingen via Spotify

.

De verschillende identiteiten en stadskernen van Almere

Almere is één stad, maar ook weer niet. De gemeente bestaat namelijk uit verschillende kernen. Al deze kernen hebben een geheel eigen identiteit. Maar waarom is daar eigenlijk voor gekozen? Beluister de uitzending van Omroep Flevoland van vrijdag 8 december 2023.

 

Spectaculair gebouw van Almere nooit gebouwd

Een van de meest spectaculaire gebouwen van Almere is het gemeentelijk stadskantoor in Almere Haven: een architectonisch hoogstandje, doorzichtig met veel glas aan de buitenkant, ontworpen door de gerenommeerde architect Cees Dam.

Het is alleen nooit gebouwd. Eind jaren zeventig waren er ver-gevorderde plannen voor zo'n stadskantoor, en waarom het er uiteindelijk nooit gekomen is, dat is uitgezocht door Michel Langendijk van het Stadsarchief Almere. Hij vertelt er meer over in de uitzending van Omroep Flevoland van 15 september 2023. Lees ook het verhaal in de serie Foto van de Maand van Stadarchief Almere.

55 jaar geleden viel de polder droog

In de uitzending van mei 2023 vertelden we over het droogvallen van de polder, die maand precies 55 jaar geleden. Beluister en bekijk de uitzending van Omroep Flevoland terug. 

Verhaal achter de Ambtsketen van Almere

Wat is het verhaal achter de ambtsketen van Almere? Hoe oud is hij en door wie is hij gemaakt? En zijn er nog meer verhalen over te vertellen? Beluister en bekijk de uitzending van Omroep Flevoland van 14 april 2023.

Utopiatoren in Almere

Vanaf vrijdag 22 november 2022 besteedt Omroep Flevoland wekelijks op vrijdagmiddag aandacht voor de geschiedenis van Flevoland, steeds vanuit en over een andere gemeente. Michel Langendijk van het Stadsarchief Almere wil het vandaag met ons hebben over de Utopiatoren.

Die toren ziet er uit als een soort vuurtoren die op het eilandje Utopia staat, bij het Weerwater. De 'vuurtoren' is 12 meter hoog en rond 1996 ontworpen door stedenbouwkundige Paul de Maar. Beluister en bekijk hier de uitzending op Omroep Flevoland.

De eerste radiopiraat: Action Radio en DJ Frankie Patatje

Stadsarchief Almere kreeg het verzoek van Frank Mittelhaeuser of we een fotonegatief uit onze Bob Friedländer collectie voor hem wilden inscannen. Het ging om een foto van Action Radio die waarschijnlijk nog nooit was afgedrukt. We stuurden Frank de foto's en belden hem op om er meer over te horen. Het zijn prachtige foto's. En we waren benieuwd, Action Radio wat was dat voor zender? Frank vertelde er uitgebreid over en met zijn toestemming publiceren we zijn verhaal. 

Action Radio
Vanuit zijn ouderlijk huis aan de Oevergriend in Almere Haven zond Frank samen met zijn collega Hylko uit vanaf juni 1981. Action Radio draaide gangbare top 40 muziek. Ze kregen ook heel veel telefoontjes voor ‘verzoeknummers’. Toen Bob Frielander kwam fotograferen in 1981 of 1982 moest de hoorn van de haak, dat zie je op de foto, zodat het even rustig was.

Vanaf de zolder van zijn ouderlijk huis zond Action Radio in de weekenden 24-uur per dag uit. Zowel op de vrije ether op 95.5 FM via een 15 meter hoge antenne bij zijn huis, en ook – ook illegaal– via de kabel door een Duitse zender ‘weg te drukken’ op de zendmast in Haven. Dat ging niet geheel ongemerkt en een paar keer deed de politie en de Radio Controle Dienst een inval.  Soms raakte hij alleen platen maar ook wel eens alle apparatuur kwijt. Nadat hij voor een 3e keer was opgepakt vond zijn moeder het welletjes en moest hij stoppen.

Hij sloot zich daarna nog een tijdje aan bij een andere Almeerse zender, radio Dynex. Later gingen ze verder als de Dynex Drive-in show. Zijn naam was toen DJ Frankie Patatje. Frank is nu electromonteur. Hij maakt geen radio meer maar hij was dus de eerste radiopiraat van Almere! Heb jij nog wel eens geluiserd naar Action Radio of gedanst op de muziek van DJ Frankie Patatje? 

Avondklok in Almere

Het Stadsarchief bewaart de geschiedenis van de stad. Wat we 'historie' noemen hoeft helemaal niet altijd oud te zijn. Want wat te denken van De Avondklok? Wanneer was die ook alweer? 

Als gevolg van het oplopend aantal covid-19 besmettingen besloot het kabinet maatregelen te nemen. Een daarvan was het instellen van een avondklok. 95 dagen was de avondklok van kracht: van zaterdag 23 januari 2021 tot en met 28 april 2021. Ik was het eerlijk gezegd al vergeten wanneer het ook alweer was. Iedereen moest tijdens de avondklok vóór 21.00 binnen zijn. Hoe zou het op zijn op straat? vroeg de Almeerse kunstenaar Sietse van der Wal zich af. Wat doet de avondklok met Almere, van zichzelf al een slaapstad? 'En wat doet de avondklok met mij, een beeldend kunstenaar die zich als kind al niet veel gelegen liet aan avondklokken?' Met deze vraag ging Sietse elke avond de deur uit, de hele avondklok lang.

Het fotoboek 21.01 Avondklok in Almere van Sietse van der Wal heeft het Stadsarchief Almere opgenomen in de collectie van de stad. Want wat er vandaag gebeurt kan binnenkort zomaar geschiedens zijn. (uitzending van 3 februari 2021)

Thuiswerker blijkt Ome Henny

Thuiswerken á la 1980, tenminste dat dachten we bij het zien van deze foto van Jos Jongerius die onlangs opdook. Meer dan 100.000 fotonegatieven van deze Almeerse fotograaf worden momenteel gedigitaliseerd en deze zit er tussen. Nu we vanwege covid-19 zoveel mogelijk thuis moeten werken dachten we dat dit een mooi linkje was met het verleden. 

Bij nadere bestudering blijkt het anders te zitten. Als je goed kijkt blijkt de computer op deze foto een P2000T. Een tamelijk populair apparaat bij hobbyisten en in het onderwijs. Bij de introductie was de computer 3000 gulden, en die prijs zakte al snel naar 1200 gulden, aldus Wikipedia. Daarnaast staat op het beeldscherm een tekst dat 'Pascal' de opdracht goed heeft gedaan.

Kortom, het gaat hier waarschijnlijk om een foto van een school en is dit een docent of conciërge? We deden via Facebook een oproep en al snel bleek dat het gaat om 'Ome Henny', Henny Ten Have, conciërge van basisschool De Ark in Almere Haven. Op de berichten afgaand een hele aardige persoon die voor iedereen klaarstond. Hij gaf ook computerlessen. De naam 'Pascal' die zichtbaar is op het computerscherm is ook teruggevonden. Het blijkt inderdaad een van de leerlingen van de school. Al deze informatie voegen we toe aan deze foto die vanaf nu met deze aanvullende gegevens onderdeel uitmaakt van de collectie van Stadsarchief Almere.

Sinterklaas op het dak

Sinterklaas is jarig en daarom deze week een foto van de sint op het dak, in de Meenten in Almere Haven. De foto komt uit de collectie van StadsarchiefAlmere en werd in 1982 gemaakt door Bob Friedländer. De woningen waren toen nog in aanbouw en de hulpsint Allard Veldhuis was door bouwvakkers op het dak toegelaten. het was glad en hij gleed bijna van het dak af, herinnert Bob Friedländer zich.

Toen we hem onlangs belden wist hij zich de foto nog precies te herinneren. "Ja hoor die foto ken ik nog wel! Ieder jaar maakte ik een sinterklaasfoto voor de krant, je kon niet steeds met dezelfde soort foto aankomen, ik moest iets origineels bedenken" aldusFriedländer. Alle Almeerse foto's van Friedländer worden bewaard door Stadsarchief Almere. 

Wil je meer foto's bekijken? Bekijk de speciale pagina over de collectie van Bob Friedländer

Luister naar de radiouitzending over de foto van Sinterklaas

Verbouwing van het station

Op deze zwart-wit foto van Ton Kastermans zien we vijf jonge mensen voor het station. De actuele aanleiding om de foto te kiezen is de verbouwing van het station in Almere Centrum. Mensen die veel in Almere Stad komen weten dat er momenteel (najaar 2021) enorm wordt gebouwd. Uiterlijk in april 2022 moet het vernieuwde station af zijn. Het bouwen en verbouwen van het station en de binnenstad is een continue proces. Eigenlijk staat een stad nooit stil. Op deze foto uit 1996 zie je dat het stationsplein er in die tijd anders uitzag, toen stond er nog een fontein.  

Wat verder opvalt aan de foto is dat in 1996 het station de naam Almere Centraal Station draagt. Een paar jaar later heeft de NS, waarschijnlijk vanwege veranderde criteria de naam verandert in Almere Centrum.

Zie ook: www.1almere.nl/zo-zag-station-almere-centrum-er-vroeger-uit/

Elvira, een van de Women of Almere

Fotograaf en schrijver Lyla Carillo Quan – Van der Kaaden sprak met vrouwen die vanuit de hele wereld naar Almere kwamen. Het Stadsarchief Almere heeft de foto’s en verhalen opgenomen in een tentoonstelling Women of Almere . Een van die vrouwen is Elvira uit Guatamala. Zij kwam naar Nederland voor de liefde. In 1981 verhuisde ze met haar kinderen naar Almere. In Stedenwijk-Midden kreeg ze een huis met tuin, iets waar Elvira erg blij om was. In haar verhaal vertelt ze dat er verder in die tijd niks was. “Er was alleen maar zand om mij heen en boodschappen moest ik doen in Almere Haven in een mobiele winkel die erg duur was”.

Zie ook: www.1almere.nl/dit-zijn-de-verhalen-van-geemigreerde-almeerse-vrouwen/

Opvang politieke vluchtelingen

De laatste maanden vragen een toenemend aantal mensen asiel aan in Nederland. Ook in Almere worden asielzoekers opgevangen. Eind oktober 2021 ving de stad ongeveer 400 vluchtelingen extra op in het AZC. Naar aanleiding hiervan selecteerde het stadsarchief een zwart-wit foto van Jos Jongerius uit 1993. Een meisje, mogelijk uit Irak, toont vol trots een taalcertificaat Nederlands. Vanuit de geschiedenis van Almere gezien is de opvang van vluchtelingen al een lange traditie, zo ving Almere in 1985 een groep politiek vluchtelingen op uit El Salvador. 

Zie verder: www.1almere.nl/almere-kent-lange-geschiedenis-met-het-opvangen-van-asielzoekers/

Stadhuisplein en het San Marcoplein in Venetië

Foto van een ansichtkaart van het stadhuis naar aanleiding van de verbouwing van de Stadhuispromenade in Almere Stad en een video met Brans Stassen over het Stadscentrum die het Stadsarchief voor het infocentrum aan het Donjon.

Zie ook: www.1almere.nl/stadhuisplein-het-venetiaanse-san-marcoplein-van-almere/