Direct naar paginainhoud

Deze webpagina's over Almere 40 jaar zijn gemaakt in het jubileumjaar 2016. De pagina's zijn in 2023 gearchiveerd en staan nu op de site van Stadsarchief Almere.
De verhalen en favoriete plekken van 55 bewoners over Almere blijven relevant. Veel leesplezier!

Almere 40 jaar! Hoofstuk 5: Almere Poort

In dit hoofdstuk komen vijf Almeerders aan het woord over hun favoriete plek in Almere Poort.

‘Lekker uitwaaien en om ons heen kijken’

Cascadepark

Mildred Chin Joe Kie (1940, woont vanaf 1999 in Almere)

Toen haar man nog leefde, ging Mildred een paar keer per week met hem vanuit het Columbuskwartier naar het Cascadepark. Ze maakten ’s middags een wandelingetje naar het park of deden eerst boodschappen, parkeerden de auto vlakbij en zochten daarna een bankje op.

‘We gingen altijd op dezelfde plek zitten. Bij het labyrint, een keurig beplant tuintje. Kennissen van ons hebben daar hard aan gewerkt. We zaten vaak wel een uur, lekker uitwaaien en om ons heen kijken. Er is daar van alles te zien. Mensen die wandelen, moeders met kinderwagens, spelende kinderen.

’Mildred kookt graag voor familie en vrienden. Ze gaat niet alleen naar het park. ‘Ik doe dat niet meer, ben liever thuis. Het leven is heel anders geworden. Zo af en toe ga ik daar weer zitten, als ik met kennissen ben of met mijn dochter die verderop in Almere woont.’

‘Door die klok was ik altijd op tijd’

Hangende klok

Anntheresse Margaritha (1987, woont vanaf 1997 in Almere)

Anntheresse wilde dolgraag zelfstandig wonen en kreeg op haar 21e een dikke brief van Ymere met informatie over een tweekamerwoning in het Columbuskwartier. Het ging om een hoekgebouw met negen appartementen, aan de Marco Poloroute. Met precies daar tegenover nog zo’n complex.

‘Het was echt groot, met vijf ramen, veel licht en altijd zon. Ik heb daar tot 2013 gewoond en een heerlijke tijd mogen beleven. Op een ochtend, ergens in 2011, schrok ik wakker van een oorverdovend geluid. Hing er een man aan mijn gevel die bezig was met het boren van gaten om tussen de twee gebouwen een klok op te hangen.

Waarom een klok, waarom daar en waarom zo’n ontzettend lelijke schoolklok, vroeg ze zich af. ‘Ik had daar geen gordijnen hangen, zag altijd die klok en was altijd op tijd. Die klok werd mijn maatje, zeker toen er ineens skategympen aan hingen.’

‘Dit is een klein en gezellig winkelcentrum’

Homerusmarkt

Louise Nauman (1937, woont vanaf 2004 in Almere)

Na het overlijden van haar man werd de huur van hun woning te hoog. Louise verhuisde in 2010 vanuit Tussen de Vaarten naar een seniorenwoning in het Columbuskwartier. De eerste jaren deed ze haar boodschappen op de markt of bij de kleine Albert Heijn in het Homeruskwartier. Ook ging ze weleens naar de grote AH in de Muziekwijk.

‘De markt in het Homeruskwartier is gestopt. Daarvoor in de plaats kwam de Homerusmarkt. Dat voelt niet als een markt. Het is een nieuw, klein en gezellig winkelcentrum, tien minuten lopen van mijn huis. Je kunt er koffie drinken, soep eten of een ijsje halen. Mijn favoriet is de groenteman, een soort mini-supermarkt waar je ook vlees, rijst en kruiden kunt kopen. De mensen daar zijn heel vriendelijk.

’De kleine AH in het Homeruskwartier is vervangen door een grote AH. Die is voor Louise nog dichterbij huis: twee minuten lopen. ‘Ik ben alleen, ik heb niet veel boodschappen nodig.’

‘Vanaf hier zie je het oude land’

Strandbad Duin

George Justus (1980, woont vanaf 1982 in Almere)

George is opgegroeid in Almere Haven. Hij zocht een eigen woning in Amsterdam, omdat studie, sport en vrienden zich daar altijd hebben afgespeeld. Amsterdam leek niet haalbaar. In Almere Poort vond hij een mooi alternatief: een nog te bouwen appartementencomplex, vlakbij het eveneens nog niet bestaande treinstation.

‘Twee jaar later verliet ik “het dorp”, zoals we Haven noemen, voor een grote zandvlakte. Vanaf Poort is Amsterdam heel goed bereikbaar en er zijn volop recreatieve voorzieningen. Als ik wil relaxen, ga ik graag naar Strandbad Duin. Een beschut en intiem strand, zonder de hectiek van bijvoorbeeld Noordwijk. Hier kom ik heerlijk tot rust.

’Deze plek trekt hem aan door hoe het is ingericht én door de locatie. ‘Er zijn allerlei attributen, zoals een uit verhouding getrokken strandwachtersstoel, een oude boei omgevormd tot barbecue-plek, een waterinham met een pontje en een grote tribune. Bovendien zie je vanaf hier het oude land.’

‘Als ik basketbal, voel ik me goed’

Topsportcentrum

Tristan Voogd (1999, geboren in Almere)

Tristan keek altijd basketbalfilmpjes op YouTube, trainde op een klein basketbalveld in Tussen de Vaarten en wilde op een gegeven moment de stap zetten.

Na de zomervakantie van 2015 begon hij bij Almere Pioneers en werd gelijk geplaatst in het derde team onder de achttien jaar: U18-3. De basketbaltrainingen in het Topsportcentrum zijn in een zaal met vier velden. ‘Dat is super leuk. Je kunt altijd even inschieten of met iemand spelen. Per week trainen we twee keer een uur en een kwartier. Veel te kort, dan ben ik nog lang niet moe. De thuiswedstrijden spelen we ook daar.’ In de weekenden en de vakanties gaat hij elke dag naar het basketbalveld in Tussen de Vaarten.

‘Als er school is, zodra mijn huiswerk klaar is. Na de zomerbegin ik in de selectie: U18-1. Als ik basketbal, voel ik me goed. Mijn droom is de NBA, waar de beste basketballers ter wereld competitie spelen.’