Direct naar paginainhoud

Video's en publiciteit

Met wat voor camera werden er vroeger luchtfoto's gemaakt? Wat is een honey highway? Waarom lijkt Almere een beetje op Venetië?

Bij de tentoonstelling Almere Boven maakte het Stadsarchief samen met de Clipjesfabriek een aantal achtergrondvideo's met verdiepende verhalen en interessante anekdotes. Kijk hier naar reportages met oud-stedenbouwkundige Brans Stassen, ecoloog Ton Eggenhuizen, stedenbouwkundige en luchtfoto liefhebber Ria van Dijk, founding father Jan Frans de Hartog en Dick Sellenraad, luchtfotograaf die al in de jaren '70 luchtfoto's maakte voor het bedrijf Bart Hofmeester / Aerocarta. 

En ook hier te zien de corona-proof opening van Almere Boven met burgemeester Franc Weerwind, een lezing over Almere Boven van samensteller Michel Langendijk en 5 korte documentaires die Omroep Flevoland maakte over de tentoonstelling.

 

Opening Almere Boven met burgemeester Franc Weerwind

Burgemeester Franc Weerwind onthulde op opende op dinsdag 25 augustus 2020 de tentoonstelling Almere Boven. Hij werd rondgeleid door de samensteller van de tentoonstelling en onthulde de eerste foto van de stad, uit 1967.

Dick Sellenraad, luchtfoto-fotograaf en Ton Eggenhuizen, stadsecoloog

Voor de tentoonstelling wisten we luchtfotograaf Dick Sellenraad op te sporen. Hij was vanaf de jaren 70 in dienst van Bart Hofmeester. Hij zag de eindeloze riet- en koolzaadvelden van de eerste jaren in rap tempo veranderen in woonwijken, bossen en meren. Over hoe het gaat met de natuur en het water in 2020 vertelt stadsecoloog Ton Eggenhuizen vanuit het Kromslootpark en de Honey Highway bij het Lumièrepark.

   

Brans Stassen, peetvader van de stad

Brans Stassen is een van de founding fathers van Almere. Hij ontwierp mee aan o.a. Almere Stad en schreef diverse boeken over de ontstaansgeschiedenis van Almere. In de video vertelt hij over de meerkernige opzet van Almere, over het dorpse karakter van de eerste kern Haven en de ontwikkeling van Stad, de tweede kern.

   

Stedenbouwkundige Ria van Dijk, en peetvader Jan Frans de Hartog

Een andere founding father is Jan Frans de Hartog. Hij vertelt over Almere Buiten en hoe de luchtfoto’s de lange lijnen van dit stadsdeel laten zien in contrast met Haven en Stad. Ook vertelt hij het verhaal over de omlegging van de snelweg en het ontstaan van het Weerwater. Ria van Dijk is nu stedenbouwkundige van de gemeente en werkt mee aan de huidige ontwikkeling van Almere. Zij vertelt over de nieuwe skyline en de wijk DUIN in Poort én over haar fascinatie voor luchtfoto’s en de unieke collectie van Stadsarchief Almere.

   

Lezing Almere Boven door Michel Langendijk

Naar aanleiding van de tentoonstelling 'Almere Boven', sprak de samensteller van Almere Boven, Michel Langendijk, op 24 november 2020 over de collectie luchtfoto's en de stedelijke ontwikkeling van Almere die je daarin kunt terugzien. De lezing werd georganiseerd door de nieuwe bibliotheek in het kader van Nederland Leest. In iets meer dan 45 minuten neemt hij je mee door de luchtfoto's en de geschiedenis van de stad.

   

Serie van Omroep Flevoland over Almere Boven

Omroep Flevoland maakte een serie van vijf korte documentaires over de tentoonstelling, kijk ze terug via het Almere Boven dossier op de site van Omroep Flevoland of hieronder.

   

Almere Boven in de media

De tentoonstelling Almere Boven is regionaal en landelijk volop in het nieuws geweest. Hier een aantal links naar interviews en artikelen:

NOS TV en online  'Er was eerst niks en toen ineens een grote stad'
Nieuwsuur TV De opbouw van Almere in beeld
Omroep Flevoland Dossier Almere Boven (met 5 reportages)
Trouw   Van bovenaf oogt Almere in wording nog wonderlijker
NRC   De groei van Almere in luchtfoto's (voor NRC abbonnees)
Radio 1  Satirsch verslaggever Diederik Smit over bijzondere tentoonstelling (via Twitter)
Architectenweb Video's Almere Boven

   

Benieuwd naar de luchtfoto's?

Ben je benieuwd geworden naar de luchtfoto's? Klik door naar de online tentoonstellng of bezoek de tentoonstelling fysiek, hier staan de openingstijden

.