Direct naar paginainhoud

Over Almere Boven

Fysieke én online tentoonstelling

Vanaf juli 2021 is de tentoonstelling Almere Boven online te bezoeken via de website van het stadsarchief. Alle foto's en de bijbehorende verhalen uit de tentoonstelling zijn online terug te vinden, aangevuld met nog niet eerder getoonde luchtfoto's uit de collectie.

Bezoek

De foto's 'in het echt' bekijken kon van augustus 2020 t/m september 2021 op vier locaties in Almere 

Stadsarchief Almere (25 augustus 2020 t/m 26 september 2021), met luchtfoto's uit verschillende stadsdelen 
Stadhuispromenade 2, Almere Stad (t.o. stadhuis, links onder de bibliotheek) deze tentoonstelling is inmiddels afgelopen

Erfgoedhuis Almere Buiten  (25 aug 2020 t/m 29 juli 2021 - daarna zomerstop), met een focus op luchtfoto's van Almere Buiten
Baltimoreplein 112, Almere Buiten (naast station Almere Buiten) deze tentoonstelling is inmiddels afgelopen

de nieuwe bibliotheek | Stad (25 aug – 8 december 2020) met een focus op luchtfoto's uit Stad en Poort – deze tentoonstelling is inmiddels afgelopen

de nieuwe bibliotheek | Haven (25 aug – 8 december 2020), met een focus op luchtfoto's van Haven deze tentoonstelling is inmiddels afgelopen

Gratis toegang. Alle locaties 1,5 meter afstand en ter plekke reserveren.

Neem mee: brochure en kijkwijzer
Iedere tentoonstelling is anders en toont foto's van het desbetreffende stadsdeel. De tentoonstellingen kunnen los van elkaar worden bekeken, maar het loont de moeite om ze allemaal te bezoeken. Bij de tentoonstelling ontvang u een gratis boekje met luchtfoto's (36 p.) en een kijkwijzer met meer informatie over de foto's.

Collectie luchtfoto's en het ontstaan van de tentoonstelling Almere Boven

Van een totaal lege polder groeide Almere in iets meer dan veertig jaar uit tot een stad met ruim 210.000 inwoners. Die razendsnelle ontwikkeling werd met luchtfoto's gedocumenteerd. Sommige foto's zijn al eens eerder gepubliceerd maar veel van de hier getoonde foto's waren tijdelijke werkdocumenten die nooit buiten de kantoren van de Rijksdienst IJsselmeerpolders of de latere gemeente Almere te zien zijn geweest. Gelukkig zijn veel van de foto's bewaard en soms na jaren in bureaulades of dossiermappen in het Stadarchief terecht gekomen. Het Stadsarchief Almere beheert een nog steeds groeiende collectie van 25.000 luchtfoto’s en stelde daaruit de tentoonstelling Almere Boven samen.

Contrast toen en nu

Almere Boven toont unieke luchtfoto’s uit de jaren ’60 en ‘70 in contrast met recente beelden. Samen vertellen de foto’s vanuit een heel ander perspectief het verhaal van de ontwikkeling van Almere, van de stadsdelen en de buurten (en van parken, plassen, bedrijventerreinen en nog veel meer).  Jarenlange voorbereiding Na jarenlange voorbereiding, waarbij alle foto's minitieus werden beschreven, is het tijd om de foto's te delen met Almere en met de rest van het land. In de collectie luchtfoto's zit zoveel mooi materiaal dat er niet één maar vier tentoonstelligen zijn gekomen.

Veel belangstelling

De tentoonstelling heeft vanaf de opening veel belangstelling van de media (zie hier een persoverzicht) en bezoekers gehad. Naast heel veel mensen uit Almere wordt de tentoonstelling ook veel bezocht door mensen van buiten de stad. Inmiddels hebben op de vier locaties vele duizenden mensen Almere Boven bezocht.

 

Ga nu naar de de luchtfoto's van de start van Almere,  Almere Haven, Almere Stad, Almere Buiten & Almere Hout en Almere Poort.