Almere Poort
Zuidelijk Flevoland viel in 1968 droog. Het gebied dat later Almere zou worden werd eerst met riet en koolzaad ontwaterd, en in de eerste jaren gebruikt voor landbouw. Deze prachtige foto van Bart Hofmeester uit 1971 koos het Stadsarchief als het campagnebeeld van de tentoonstelling Almere Boven.
Op deze plek ontstaat vanaf 2005 de vijfde kern van de stad: Almere Poort. Dit stadsdeel ligt aan het water en het dichtst bij Amsterdam en het Gooi.
Het strand, eerst Muiderstrand geheten en later omgedoopt tot Almeerderstrand, ligt direct naast de Hollandse brug. Het strand werd al vanaf begin jaren 70 gebruikt voor recreatie, voor badgasten en voor festivals als de Libelle Zomerweek.
In 1975 stond er nog geen enkel huis in Almere. Toch reden al veel Amsterdammers en andere mensen uit de regio over de Hollandse Brug om naar het Muiderstrand, later omgedoopt tot Almeerderstrand, te gaan. Op de foto is het gebied net ingeplant en was er nog geen doorlopende snelweg, verkeer naar Lelystad moest na de Hollandse Brug links afslaan en langs het IJsselmeer rijden via de Oostvaardersdijk.
Let eens op de details van deze foto; de kleuren van de auto’s, het ongebruikte parkeerterrein, de bungalowtent op het strand; een echt zoekplaatje.
In dit meest westelijke deel van Almere wordt vanaf 2005 stadsdeel Poort ontwikkeld. In deze serie van vijf foto's is te zien hoe het gebied eerst vooral was gericht op landbouw en recreatie. Voordat gestart wordt met grootschalige woningbouw wordt een grote Marina gebouwd. Op het strand vindt jaarlijks de Libelle Zomerweek en diverse andere festivals plaats. Op de recentere foto's is de start van de ontwikkeling van bedrijventerreinen en woonwijken te zien.
Twee foto's met tien jaar ertussen. Op de eerste foto van in Almere Poort in juli 2008 gaan de bouwvakkers net aan de slag in het opgespoten gebied van het Homeruskwartier, een wijk met een kenmerkende cirkelvorm.
Op de tweede foto uit mei 2019 zijn de aannemers verdwenen en is een hele nieuwe stadswijk van Almere gereed, inclusief een aantal tiny houses, precies middenin de foto. Aan de noordrand loopt de Godendreef. Daarboven begint Pampushout.
Op deze foto uit 2016 en 2018 is het begin van de nieuwe skyline van Almere (er gaan twintig grote woontorens komen) en de wijk DUIN te zien. Deze is gesitueerd in een aangelegd duinlandschap. Kun je behalve de nieuwe wijken ook theatergroep Vis-à-Vis vinden?
Bekijk op de videopagina een video waarin stedenbouwkundige Ria van Dijk vertelt hoe DUIN op een heel andere manier in het landschap is gesitueerd dan bijvoorbeeld Almere Buiten.
Polderland Garden of Love and Fire van Libeskind
Het landschapskunstwerk “Polderland Garden of Love and Fire” van Daniel Libeskind ligt in het nog rustige en relatief afgelegen Pampushout. Een plek om te reflecteren op het verleden en te dromen over een betere toekomst. In Almere en de rest van Flevoland zijn nog meer landschapskunstwerken te vinden. Zoals de Groene Katedraal in Almere Hout.
Vlakbij dit kunstwerk ligt ligt Almere Pampus, een deel van de stad waar een zesde stadsdeel is geprojecteerd en waar op termijn duizenden woningen worden verwacht.
Deze foto van Almere Pampus verbeeld heel mooi het verleden, heden en de toekomst van Almere. Het vlak rechtsonder markeert een archeologische vindplaats. Hier liggen de resten van een gezonken Tjalk uit de 15e-eeuw. Op nog veel meer locaties in Almere zijn resten van schepen, vliegtuigen en bewoning gevonden die worden beschermd (klik verder voor detailfoto's en nog een andere gemarkeerde vindplaats in Almere Poort). Pampus is nu nog een agrarisch gebied, met verspreid over het gebied windmolens voor duurzame energievoorziening. Inmiddels zijn de windmolens op deze foto uit 2004 vervangen door een moderner model.
Ten slotte de toekomst; op deze locatie in Almere Pampus wordt waarschijnlijk de komende decennia grootschalige woningbouw gerealiseerd. 'Dit biedt mogelijkheden voor bebouwing in hoge dichtheden en voor bijzondere werkmilieus. Hiermee krijgt het een stedelijkheid die geheel nieuw is voor Almere. Almere Pampus krijgt door de ligging aan het IJmeer een maritiem karakter met een metropolitaanse allure. (bron: Almere 2.0). Ook wordt nagedacht over een mogelijke IJverbinding direct met Amsterdam.
Heb je op de eerste foto (midden boven) gezien hoe dicht Almere eigenlijk ligt ten opzichte van voormalig eiland Marken?
Ga nu verder naar de de luchtfoto's van Almere Haven, Almere Stad en Almere Buiten & Almere Hout.
Op zoek naar andere luchtfoto's?
Vindt je in deze pagina's niet de foto's van je eigen wijk of straat? Zoek dan verder in onze database digitaalerfgoed.almere.nl. Typ in het zoekveld luchtfoto en de naam van de wijk of straat waar je naar op zoek bent. Wil je een luchtfoto gebruiken of een afdruk laten maken, lees dan even deze pagina.